Tidl. UNICEF-forkvinde blir 90

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Fhv. administrationschef og mangeårig forkvinde for Dansk UNICEF Komite, Grethe Nedergaard, Hvidovre, fylder 90 onsdag d. 14. maj 2014.

Fødselaren har altid engageret sig stærkt i pigers og kvinders udfordringer og muligheder.

Som administrationschef hos KFUK-spejderne i Danmark – nu De Grønne Pigespejdere – frem til 1988 var hun en samlende figur i foreningen og inspirerende for medlemmer, ansatte og hovedbestyrelse.

Hun var optaget af pigespejdernes betydning på verdensplan og kæmpede for, at deres verdensorganisation – WAGGGS – udviklede piger og kvinder til ansvar, lederskab og selvstændighed.

U-landenes børn

UNICEF Danmark, eller Dansk UNICEF Komite som det hed dengang, havde i Grethe Nedergaard en visionær formand fra 1979 til 1992. Hun talte børnenes sag og var optaget af børn i u-landene og deres livsvilkår.

Da Danmark i 1991 ratificerede FNs Børnekonvention, var hun i sin egenskab af formand for UNICEF Danmark sandhedsvidne ved daværende statsminister Poul Schlüters underskrivning.

For hende kan det derfor ikke gå hurtigt nok med, at Danmark får underskrevet og ratificeret den nyeste tillægsprotokol til Børnekonventionen om, at børn kan klage til FN.

Grethe Nedergaard er i dag æresmedlem både hos De grønne Pigespejdere og UNICEF Danmark.

Den høje alder til trods er hun fortsat en meget opmærksom kvinde, der lytter interesseret og giver sin mening til kende. Hun deltager i debatter om samfund, børn, kirke, menneskerettigheder og medierne.

Også i de internationale emner i FN er hun stadig engageret og følger med via den moderne teknologi på IPad.

Årene i UNICEF

Indsatsen for UNICEF i Danmark kom til at stå markant.

Grethe Nedergaard samarbejdede i alle årene med den danske komitees engagerede sekretariatsleder, nu afdøde Arne Stinus (1932-1995), som sad i denne stilling i 30 år – fra 1965 til sin pludselige død.

UNICEF Danmark blev stiftet i 1954 og er en af UNICEFs i alt 35 nationale komiteer. Den danske nationalkomite kan således fejre sit 60 års jubilæum i år.

De nationale komiteer arbejder for at udbrede kendskabet til FNs Børnekonvention og for at samle penge ind til UNICEFs arbejde.

De ca. 30 medarbejdere i UNICEF Danmark flyttede for få uger siden – lige efter Påske – ind på første sal i FN Byen på Marmorvej 51 i Købehavns gamle Frihavn efter at have boet på Sundkajen et stykke længere nordpå.

Den nuv. generalsekretær Steen M. Andersen overtog en lille lukningstruet organisation i 1995, men har siden drevet UNICEF Danmark frem til en omsætning på 140 mio. kr. (2012).