En mand for u-landenes vand og natur

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Leder af DHIs afdeling for Økologi og Miljø, cand.scient. Andreas Brogaard Buhl, København S (Amager) fylder 50 torsdag d. 10. juli 2014.

DHI med domicil i Hørsholm i Nordsjælland er en fritstående rådgivningsenhed indenfor vand og miljø, der har udspring i det dav. Dansk Hydraulisk Institut 50 år tilbage – se http://www.dhigroup.com

Fødselaren stammer fra Torshavn på Færøerne og boede som dreng i Sydgrønland ved Ivittuut kryolitbrud / flådestation Grønnedal, hvor interessen for naturen for alvor blev vakt.

Han blev student fra Allerød Gymnasium i 1982 og virkede i studieårene som dykkerinstruktør. Han blev cand.scient. i marinbiologi i 1990.

Til en start arbejdede han som forskningsstipendiat på Zoologisk Museum i forlængelse af et opsigtsvækkende speciale om koralrev ved Færøerne, som bl.a. blev omtalt i New York Times.

Derefter fulgte et job som juniorrådgiver i FNs Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) som udsendt til Zambia og Madagaskar, hvor han i nogle år fra 1991 hjalp lokale bønder med at opdrætte fisk i damme og rismarker.

Danske marsvin – og Malawi

Efter hjemkomsten til Danmark blev Andreas Brogaard Buhl i 1995 udnævnt til første direktør for Fjord & Bæltcentret i Kerteminde, en naturvidenskabelig forsknings- og formidlingsinstitution, især koncentreret om den lille tandhval, marsvinet.

Centret fik han de følgende fire år godt fra start bl.a. ved at skabe sunde rammer for international forskning i marsvins ekkolokalisering sammen med Syddansk Universitet og markedsføre stedet som et unikt dansk undervandsobservatorium

I 1999 gik turen atter til Afrika, hvor han som Danidas chefrådgiver bistod de lokale myndigheder og universitet i Zomba med etablering af en Ramsar naturforvaltningsplan for Chilwasøen i Malawi.

I 2002 – da den nytiltrådte VK-regering smed det fattige sydafrikanske land ud af Danida-klubben – vendte han tilbage til Danmark som bistandsfaglig konsulent i Danida med særlig fokus på miljø og styring af sektorprogrammer i udviklingsbistanden. 

Leder 30 biologer og ingeniører

Efter en udstationering på den danske ambassade i Bolivia i Sydamerika og i alt 10 år som omrejsende biolog med diplomatpas blev Andreas Brogaard Buh i 2012 trukket over i DHI’s miljøafdeling, hvor han i dag er leder af et hold af ca. 30 biologer og ingeniører.

De beskæftiger sig med aktuel og samfundsrelevant miljørådgivning fra Fehmern Bælt undersøgelser, over havfugle og havpattedyr ved vindmølleparker til brugen af sofistikerede modeller i vandplaner, akvakultur og arktiske mineprojekter.

Det vil derfor ikke forbavse, hvis han bliver involveret i et nyt stort inter-oceanisk kanalprojekt, hvor der er megen natur på spil, nemlig det påtænkte anlæg af en ny “Panama-kanal” tværs gennem Nicaragua for kinesiske penge. 

I hvert fald har han for nylig været i det mellemamerikanske land på udkig efter opgaver til DHI.

Fødselaren fejrer dagen sammen med hustruen Mali og deres to børn samt to børn fra et tidligere ægteskab.

Se også http://dk.linkedin.com/pub/andreas-brogaard-buhl/5/561/408