Klima- og energimedarbejder i Det Økologiske Råd, Søren Dyck-Madsen, Roskilde, fylder 60 søndag d. 17. august 2014.
Fødselaren er en kapacitet inden for klima- og energipolitik. Han er uddannet civilingeniør fra DanmarksTekniske Universitet (DTU) i 1979 og har de seneste godt 16 år været ansat i Det Økologiske Råd, nemlig siden januar 1998.
Han kender sit arbejdsområde til bunds og er almindelig anerkendt i ind- og udland. Både blandt NGO’er, i erhvervslivet og blandt politikere og embedsmænd.
“Han forener et engagement i opfyldelse af vore globale klimaforpligtelser med detailkendskab til sektoren og det politiske miljø”, siger Christian Ege, der er sekretariatsleder i Det Økologiske Råd.
Med på klimakonferencerne
Søren Dyck-Madsen har været med på talrige af FNs store klimakonferencer og leveret analyser af resultaterne og manglerne heraf.
Se telegrammerne http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/13-02-14/forslag-til-eus-klimapolitik-er-svagt og http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/24-11-13/danske-ngoer-historisk-d-rligt-resultat-p-klimatop og http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/14-12-12/kyoto-har-mistet-sin-betydning
Der har dog også været positive ting at glæde sig over.
Således fik Danmark i fjor en samlet førsteplads, når det gælder CO2-udslip, vedvarende energi, energieffektivisering og klimapolitik både nationalt og globalt.
Det viste rapporten Climate Change Performance Index, som kom ud i november i 2013 på klimatopmødet COP19 i Warszawa.
”Climate Change Performance Index viser med al ønskelig tydelighed, at Danmark i disse år styrker sit globale lederskab inden for klima og bæredygtig energi, og det er virkelig en glædelig nyhed”, sagde Søren Dyck-Madsen ved den lejlighed.
Rapporten er udarbejdet af miljøorganisationerne Climate Action Network Europe og German Watch.
De vurderer hvert år verdens lande på deres faktiske indsats for at skære ned på CO2-udslippet og fremme vedvarende energi, energieffektivitet og klimavenlig energipolitik på globalt og nationalt plan.
Overbevisende førsteplads – og en festival
Danmark kom her ligesom i 2012 ind på en klar førsteplads – i 2013 blot endnu mere overbevisende med 75,23 point ud af 100 mulige. På andenpladsen lå Storbritannien med 69,66, mens Portugal var nummer tre med 68,38 point.
”Det er vigtigt, at verden har foregangslande, som kan vise, at det faktisk kan lade sig gøre at omstille til et klimavenligt energisystem og samtidig fastholde konkurrenceevnen, og her er Danmark et rigtig godt eksempel,” lød det fra klimamanden.
Eller som da det kom frem i 2012, at Roskilde festival er mere bæredygtig end en tilsvarende by, for selv om festivalen befolkningsmæssigt er Danmarks femte største by, er miljøbelastningen langt mindre.
“Festivalgængernes livsstil er faktisk rimelig klimavenlig. De bruger meget lidt transport, og de forbruger ikke andre ting end mad og drikke. To ting, som normalt udgør de største belastninger”, lød det fra klima- og miljømedarbejderen i Økologisk Råd.
Brænder for energibesparelser
Søren Dyck-Madsen er medlem af Socialistisk Folkeparti og kan trække på 14 års erfaringer som aktivt og respekteret medlem af Roskilde byråd (1994-2007) for partiet. Han sad i Teknik- og Miljøudvalget og efterlod sig adskillige konkrete resultater.
Han brænder for energibesparelser og vedvarende energi. Men det skal netop være i denne rækkefølge og ikke omvendt.
Som oftest er det den vedvarende energi, der løber med al opmærksomheden, mens den lidt mere kedelige efterisolering og optimering af eksisterende energianlæg let bliver glemt.
Det er urimeligt, mener Søren Dyck-Madsen, som er en mester i at vise, at energibesparelser netop ikke er kedelige. Måske mere krævende, men belønningen er også tydelig, når det lykkes.
Så kan man nemlig forbedre økonomien både i husholdningerne, i den offentlige sektor og i virksomhederne.
Privat er klimamanden bl.a. optaget af sportslige udfoldelser indenfor tennis, golf, volleyball og skiløb.