Investeringer i u-landene – og et liv i Vietnam

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Seniorrådgiver, cand.merc. Jens Kjærsgaard, København, fylder 70 mandag d. 27. oktober 2014. 

Fødselaren blev merconom i 1970 fra Handelshøjskolen i København og var generalsekretær i Danske Studerendes Fællesråd (DSF) fra 1970 til 1976.

Efter flere andre stillinger kom han til Pensionskassernes Administration (PKA) i 1987 som direktør, hvor han var indtil 2011.

Da han som forudset udtrådte af PKAs direktion i 2004 for at blive projektdirektør, blev en af hans opgaver at finde en model for at kombinere Danida-midler med pensionskassernes ditto til gavn for investeringer i u-landene.

Dette førte i 2006 til dannelsen af PENM (Private Equity New Markets), en første fond med en kapital på 470 mio. kr. og med en ikke uvæsentlig Danida-støtte til at dække de lokale omkostninger.

Fonden skulle investere i små og mellemstore virksomheder (såkaldte SME´s) i Danidas programlande.

Gode råd om Vietnam

Jens Kjærsgaard har siden 2004 oparbejdet et stadigt tættere forhold til Vietnam, hvor han bor omkring halvdelen af året.

Han har bl.a. været partner og investeringsrådgiver i Saigon Capital i Vietnam i 2008-12 og siden 2012 seniorrådgiver i Bluewave Advisory Co.

Og han har gode råd til danske virksomheder, der vil ind i Vietnam: 

Det er nødvendigt med en langsigtet strategi for at drive virksomhed derude, mener han og uddyber:

“Det tager mindst fem år at få succes med en ny virksomhed i Vietnam. Danskernes utålmodighed er en udfordring. Deadlines bliver overskredet konsekvent”, som han sagde i juli i år til Berlingske.

Og videre:

“Kulturen er meget anderledes end den danske. Det gælder især i samtaler, hvor ting kan betyde forskellige ting. Noget, vi synes er meget tydeligt på engelsk, bliver opfattet helt anderledes af en vietnameser”.

“Der er ingen respekt for andres tid på samme måde, som vi kender fra Danmark. Det betyder, at vietnamesere kan komme en eller to timer for sent til et møde. Eller slet ikke dukker op, fordi der var sket noget undervejs. Det skal man lige vænne sig til”.

“Hvis man forventer, at forretningslivet foregår efter en snor som herhjemme, kan man ligeså godt tage retur til Danmark. Det nytter ikke at hidse sig op. Så taber man ansigt, og det er ikke særlig godt i en asiatisk kultur”.

“Sørg altid for, at der er plan B, plan C eller plan D. Jeg har aldrig været i stand til at planlægge min dag på forhånd. Til gengæld er underholdningsværdien høj, og det skal man glæde sig over. Der sker noget hele tiden”.

Jens Kjærsgaard er vietnamesisk gift med hustruen Ngan. Han har to voksne sønner og tre børnebørn.