En stor kvinde i dansk u-landsvirke er borte

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Ambassadør, mag.art. Birgit Storgaard Madsen, København Ø, er død. Hun blev 76. 

Vejen for den vidende kvinde var lang – fra hjemmet i Silkeborg til en lerklinet afrikansk hytte som ung etnografistuderende og så til de bonede ambassadørgulve i tre af vore store samarbedslande indenfor udviklingsbistanden.

Birgit Storgaard Madsen var lektordatter og oprindelig uddannet sygeplejerske fra Bispebjerg Hospital.

I 1962 skiftede hun spor og begyndte at læse etnografi på Aarhus Universitet. Efter at have taget sin magisterkonferens i etnografi /antropologi blev hun ansat som adjunkt på sit institut.

Men Birgit Storgaard Madsen var stærkt optaget af Afrika, som hun havde besøgt i forbindelse med et feltstudium.

I 1971 flyttede hun til Tanzania for at deltage i et stort tværfagligt forskningsprojekt om ujamaa, dav. præsident Julis Nyereres udgave af afrikansk socialisme.

Til Danida kom hun i 1978, hvor hun bortset fra en afstikker som international chef i Dansk Røde Kors (1987-88) kom til at lægge sin egentlige karriere.

Erfaringen som etnograf var nyttig for Danida, der kunne bruge Birgit Storgaard som bistandsråd på ambassaden i New Delhi, hvor hun bl.a. overvågede hjælpen til sundhedssektoren.

Efter nogle år kom ambassadørstillingerne, de første nogen sinde for en antropolog.

Hun blev “vor kvinde” i Ghana med sideakkreditering i Niger, Burkina Faso, Guinea og Liberia (1994-98), siden kom hun til Indien (plus Bhutan, Sri Lanka og Maldiverne (1998-2001), hvorefter turen gik til endestationen med ambassadørposten i vort suverænt største samarbejdsland gennem tiderne, Tanzania.

Kunst og kultur som livets salt

Alle steder viste Birgit Storgaard Madsen særlig kærlighed til kunst og kultur, som hun gerne søgte repræsenteret i Danmark, bl.a. i medfør af “Images of Africa”.

Som hun engang begrundede det:

“Vi skylder de gode kræfter i Afrika, at de ikke hele tiden præsenteres som nogle, der ikke kan finde ud af noget selv. Og vi skylder vore afrikanske og andre samarbejdspartnere muligheder for at lære os at kende som andet og mere end bistandsdonorer”.

“Det er kultur og dialog gode redskaber til at opnå”, lød det fra Birgit Storgaard, som bl.a. – efter ghanesiske danseres ønske – i sin tid inviterede Den Kongelige Ballet til Ghana.

Kulturformidlingen fortsatte efter pensioneringen, hvor Birgit Storgaard brugte lejligheden på Dag Hammarskjölds Alle i København eller fritidsboligen på sydsjællandske Jungshoved som base. Den sidste tid blev dog tilbragt på Diakonissestiftelsens hospice.

Hun var blandt 22 tidligere danske topdiplomater, som i december 2005 i et skarpt og åbenhjertigt debatindlæg i dagbladet Politiken kritiserede Jyllands-Postens tegninger af profeten Muhammed og dav. statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) håndtering af sagen.

Især hans afvisning af at mødes med herboende muslimer og /eller muslimske landes ambassadører her i landet.

På Aarhus Universitets 84-års fødselsdag i 2012 blev Birgit Storgaard Madsen udnævnt til æresalumne og kom hermed i selskab med bl.a. kronprins Frederik og admin. direktør i Mærsk, Nils Smedegaard Andersen.

I den anledning skrev universitetet to udbyggende og interessante artikler om hende, som kan ses på

Birgit Storgaard Madsen Æresalumne 2012: http://www.au.dk/aarsfest/tidligere-aarsfester/aarsfest2012/aeresalumne-2012

Antropologiens førstedame: http://www.au.dk/videnudveksling/alumne/augustus/vis/artikel/antropologiens-foerstedame

Et professionelt liv præget af Den 3. Verden

Efter fire år på Center for Udviklingsforskning (1971-75) kom Birgit Storgaard Madsen tre år senere (1978) ind som konsulent i Danida.

I 1982 blev hun bistandsråd i New Delhi, kom tre år senere hjem som bistandsråd i Danida, blev kontorchef og i 1991 chef for Danidas sektorfaglige tjeneste, TSA (bistandens hjernetrust).

I 1994 blev hun ambassadør i Accra i Ghana, hvor hun dækkede flere vestafrikanske lande, i 1998 gik turen tilbage til New Delhi, dennegang som Danmarks ambassadør i Indien og en række nabolande, og fra 1. september 2001 sluttede så vejen i Dar es Salaam i Tanzania.

Hun var i afskedsaudiens hos dronning Margrethe i september 2003.

Birgit Storgaard Madsen blev født 24. maj 1938 og døde 25. november 2014.

Bisættelsen har fundet sted.