Margrete Auken blir 70

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Præst og medlem af Europa-parlamentet, Margrete Auken, Valby (Kbn), fylder 70 tirsdag d. 6. januar 2014. 

Fødselarens opvækst bestod af lige dele politik og kristendom, og mens storebroderen Svend Auken (1943-2009) tidligt valgte politik, blev hun præst.

Efter sin teologiske eksamen blev hun ansat som sognepræst ved Frederiksberg Kirke i 1972 og her har hun været siden. Så meget som hvervet i Europa-parlamentet siden 2004 har muliggjort det.

Præstegerningen har dog ikke fået mindre betydning for den markante SF-politiker. Hun er præsten, der blev politiker, ikke omvendt.  

Fra EF-modstander til EU-tilhænger

En kvinde, der vedholdende har sagt sin mening og for hvem “miljøet og global solidaritet altid har været fortegn for mit politiske arbejde”, som hun skriver på sit website.

Det hedder her videre:

“Oprindeligt var jeg indædt EF-modstander, EF var de riges sammenrotning mod de fattige! Jeg meldte mig ind i SF dagen efter folkeafstemningen om EF-medlemskabet i 1972 – sort fortvivlet.

Det var imidlertid modstanden mod atomkraft der fik mig til aktivt at gå ind i politik. De mange kampe for miljøet, naturen og vedvarende energi lærte mig efterhånden at det europæiske samarbejde er vores eneste mulighed for at lykkes med at nå målene.

I dag er et stærkt europæisk samarbejde for mig at se helt afgørende for at vi fremover kan tackle klimaudfordringer, økonomisk krise og social ulighed på en holdbar måde. Ja, det er vores eneste mulighed for at få indflydelse på den globale og europæiske udvikling og dermed vores egen.

Men ligesom i Folketinget afhænger de politiske resultater i EU af de politiske magtforhold”.

Som næstformand i parlamentets Palæstina-delegation har hun haft god mulighed for at intensivere sit mangeårige engagement for Palæstina: for ophævelsen af Israels besættelse og oprettelsen af en selvstændig Palæstina-stat ved siden af og i fred med Israel.

Se også telegrammet 

http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/30-10-13/eu-delegation-bes-ger-det-danske-hus-i-pal-stina

En valgtriumf i maj i fjor

Seneste valg til Europa-parlamentet d. 25. maj 2014 blev en triumf for Margrete Auken.

Valget kom på et tidspunkt, da hendes parti lå i komalignende dyb krise – ikke desto mindre præsterede hun at få 153.072 personlige stemmer, kun overgået af Dansk Folkepartis stemmesluger Morten Messerschmidt og socialdemokraten Jeppe Kofod.

Så i stedet for, at SF røg helt ud af det omfangsrige parlament, sådan som det var spået, klarede hun at begrænse tilbagegangen fra to mandater til et.

Det har givet hende en platform til at slås videre for alle de globale mærkesager, hun brænder så voldsomt for. Og taler så engageret om.  

U-landsengageret datter

Privat er hun gift med litteraturprofessor Erik A. Nielsen og mor til tre og bedstemor til syv. 

Den ældste datter, Kirsten Auken, har været ansat hos Folkekirkens Nødhjælp siden marts 2009; først som international klimakampagne-koordinator op til og under COP 15 i København i december samme år, senere som “Senior Advocacy Advisor”.

Kirsten Auken var kommunikations- og europamedarbejder i Folkekirkens mellemkirkelige Råd fra 1999 til 2009 og såmænd også med i SFs internationale udvalg fra 1994 til 2002.

Den yngste datter er tidl. miljøminister (og præsteuddannede) Ida Auken, som efter SFs udtræden af regeringen i februar i fjor omgående skiftede til Det radikale Venstre, hvor hun nu er folketingsmedlem.   

Dagens fødselar har også sønnen Sune, der er doktor i nordisk litteratur ligesom sin far.

Margrete Aukens (korte) CV:

Medlem af Folketinget (1979-1990 og 1994-2004); medlem af Folketingets Præsidium (1994-2004).
 
Medlem af Nordisk Råd (1982-1990); stedfortræder i (1982-1986) og medlem af (1986-1989) Nordisk Råds Præsidium.

Formand for den venstresocialistiske partigruppe i Nordisk Råd (1984-1987).

Medlem af repræsentantskabet for Danmarks Naturfredningsforening (1982-) og forretningsudvalget for Danmarks Naturfredningsforening (2004-). Medlem af regeringens Færdselssikkerhedskommission (1985-1990 og 1994-2004).

Medlem af Justitsministeriets Dyreforsøgsråd (1991-1995).

Medlem af Europa-parlamentet 2004-