Afrika-botaniker blir 70

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Professor, dr.scient., fil.dr. Ib Friis, København fylder 70 mandag d. 12. januar 2015.

Fødselaren er en international anerkendt tropebotaniker og ikke mindst i Etiopien kender man ham, for her har han udført en væsentlig del af sit videnskabelige arbejde.

Og etioperne ved at sætte pris på det. Således blev Ib Friis indvalgt i det store afrikanske lands videnskabsakademi i 2014. Samtidig opfordrede etioperne ham til at fortsætte med indsaten og det vil han angiveligt gerne trods sin pensionering nu som 70-årig.

Han har været professor ved Botanisk Afdeling af Statens Naturhistoriske Museum i København siden 2004 og arbejdet i mange år med studiet af skov- og savannevegetation på Afrikas Horrn.

Dvs. i landene Etiopien, Eritrea, Djibouti, Somalia og Sudan.

Det er sket på flere end 30 forskningsrejser siden 1970. Ved hans første besøg i Etiopien var landets natur kun ringe udforsket, men ikke mindst takket være Ib Friis´ ihærdige arbejde er planteverdenen på Afrkas Horn nu ligeså kendt som i f.eks. Kenya, Uganda og Tanzania.

Rejsernes resultater har han bl.a. behandlet i disputatsen fra 1991 om skovenes flora og plantegeografi i Etiopien, Djibouti og Somalia.

Han har detaget i etableringen af knapt 150 nye videnskabelige plantenavne og fået plantearter fra Afrkas Horn opkaldt efter sig.

Bl.a. Aloe friisii Sebsebe Demissew og M.G. Gilbert og Pavonia friisii Thulin & Vollesen.

Desuden har han skrevet om de botaniske resultater af ekspeditionen Den Arabiske Rejse, som Danmark sendte til Egypten og Yemen i 1761, samt om den botaniske illustrationskunsts historie.

Ib Friis har sammen med kolleger udgivet værker om flora og vegetation i Sudan (Flora of the Sudan-Uganda border area east of the Nile, 1998) og Etiopien, Eritrea og Somalia (Biodiversity Research in the Horn of Africa Region, 2001) samt om planternes diversitet (artsrigdom) generelt.

Som leder af Botanisk Afdeling af Statens Naturhistoriske Museum under Københavns Universitet har han virket for øget samarbejde med institutioner i u-landene.

Mere om ham på Københavns Universitets websted