Omlægning af u-landsblade på vej

Redaktionen

2 førende danske u-landsblade er på vej til at blive omlagt med ændret prioritering af det journalistiske indhold og ny grafisk indpakning til følge.

Samtidig vil et tredje helt forsvinde. Det er “Danidavisen”, som efter få års udgivelse ventes nedlagt og erstattet af større satsning på elektronisk kommunikation og et omlagt “Udvikling”. Danidas mangeårige tidsskrift, der ellers længe har været i farezonen, får derfor efter alt at dømme lov at fortsætte, men med ændret indhold.

“Udvikling” redigeres af cand.tech.soc. Stefan Katic (41) på en løs freelance-kontrakt. Det er tanken at opslå redaktørstillingen til besættelse i det nye år. Næste nummer af “Udvikling” handler om miljøbistand og udkommer i begyndelsen af oktober, mens årets sidste udgave har IT og Den 3. Verden som tema. Tidsskriftet, der tidligere har udsendt store temanumre på 60 til 80 sider, er nu begrænset til blot 36 sider pr. udgivelse og kadancen nede på 6 numre årligt mod 10 i sidste halvdel af 90erne.

Stefan Katic har tidligere redigeret Mellemfolkeligt Samvirkes “Kontakt” (1997-2000), og dette tidsskrift står også overfor betydelige forandringer. Det nu 55-årige magasin omlægges fra januar, så det fremover udkommer med et særskilt tematillæg og et hovedmagasin, der skal ramme bredere end hidtil. Tematillægget skal gøre det nemmere at anvende stoffet til undervisningsbrug – “Kontakts” oprindelige gamle niche.

Samtidig nedlægges det interne medlemsblad “MS Revy”, og medlemmerne vil i stedet fremover modtage “Kontakt”, som til gengæld vil tage MS-relaterede emner op i modsætning til nu.

“Kontakt” har tillige fået ny redaktør i den snart 37-årige cand.mag. i kommunikation og internationale udviklingsstudier, Christian Korsgaard, der tiltrådte i midten af august på en 5-årig kontrakt.

Han er i forvejen kendt i MS-systemet. Korsgaard blev året efter færdiguddannelsen på Aalborg Universitets Center i 1998 sendt til Mellemamerika som informationsmedarbejder for Mellemfolkeligt Samvirke. Han dækkede her med base i Nicaraguas hovedstad, Managua, hele regionen i over 4 år og servicerede bl.a. de mange aktører og samarbejdspartnere med løbende informationer via hjemmesider, elektroniske nyhedsbreve og trykte magasiner.

Intet under, at det første nummer af “Kontakt”, Christian Korsgaard redigerer, har fokus på GAFTA-frihandelsaftalen mellem USA og 5 mellemamerikanske lande. Det sker som led i et større temanummer om handel og Den 3. Verden, der udkommer i slutningen af oktober. Årets sidste “Kontakt” omhandler klodens indfødte folkeslag, også kaldet oprindelige folk, i anledning af udløbet af FNs tiår for de oprindelige folk.

“Kontakt” har i øvrigt ført en omtumlet redaktørtilværelse i 2003. Den udsete redaktør, journalist Mette Højbjerg (32), der kom fra det hedengangne dagblad “Dagen” og tiltrådte i maj, sprang i målet under prøveperioden og søgte væk, hvorefter Mellemfolkeligt Samvirkes forlagschef, Niels Elbæk, måtte træde til. Han har redigeret halvdelen af årgangens 6 numre. Den kendte u-landsjournalist i radioen, Mik Aidt, har redigeret endnu et.

Både “Kontakt” og “Udvikling” er betalings-tidsskrifter og begge har længe haft knas i oplaget. Der har tidligere – i SR-regeringens sidste år – været planer om at slå dem sammen og skabe et helt nyt fritstående tidsskrift med en slagkraftig talstærk redaktion. Men planerne faldt – bl.a på økonomien.