Dansk “sukkerslag i luften”

Redaktionen

Et dansk forslag om hurtig afvikling af EUs støtte til medlemslandenes sukkerproducenter har ingen chance for vedtagelse og reelt blot et slag i luften skriver dagbladet Børsen tirsdag.

Der er milliarder af euro og hundredtusindvis af jobs på spil, når EU begynder at pille ved de massive tilskud til landbrugets sukkerproduktion. Derfor er der også lange udsigter til et forlig, selv om EUs landbrugsministre mandag tog hul på diskussionen om en afvikling af støtten, skriver bladets korrespondent fra Bruxelles.

Danmark kom som det eneste land til ministermødet med et færdigt forslag – en hurtig nedtrapning af støtten over 5 år og derefter total afvikling, så råvareprisen falder til verdensmarkedsniveauet på omkring en tredjedel af EU-priserne.

Men det vil reelt gøre en ende på dansk og europæisk produktion af sukkerroer, fordi sukker især fra verdens udviklingslande uden toldmure vil vælte ind over grænserne til EU – og dermed skaffe penge i lommerne til titusinder af fattige u-landsbønder.

EU-kommisionen opererer selv med et betydeligt mere forsigtigt udspil, som forudser en lang overgangsperiode for nedtrapning af sukkerkvoterne.

Læs mere i “EU parat til sukkerreform”, 12.09.03, i rubrikken Nyt fra 3V ude i menuen til venstre