Ingen Bollywood film til Oscar-uddeling

Redaktionen

Der kommer ingen indiske film fra verdens største filmindustri, Bollywood, med til næste års Oscar-festival i Californien.

Alle 6 film, der var shortlistet som mulige kandidater, er blevet afvist af det indiske filmforbund, Film Federation of India (FFI), rapporterer BBC Online.

Forbundets begrundelse er, at filmene ikke er indiske nok. De er alt for “vesterniserede” lyder det og afspejler ikke indisk kultur.

De shortlistede film var Koi Mil Gaya, Gangajaal, Janantaram Mamanantaram (baseret på Gullivers rejse til Lilleput), Jhankar Beats (musical med beatmusik), Andaaz og Jogger´s Park.

Formanden for FFI, Harmesh Malhotra, var især kritisk overfor filmen Jogger´s Park, der netop er kommet op og halvvejs er på engelsk. Han sagde til BBC Online, at de andre film lignede efterligninger af britiske film.

Forbundsformanden erkendte dog, at flere af kandidaterne var gode film med kommerciel succes – folk går kort sagt ind og ser dem. Men ifølge hans vurdering må hovedkriteret for indiske film, der shortlistes til en Oscar-uddeling, være, at de skal lyde indiske og se indiske ud.

Han gav filmen Lagaan som eksempel. Den blev indstillet til Oscars sidste år og ansås for indisk nok.

Harmesh Malhotra beklagede, at Bollywood-film i stigende grad “portrætterer den vesterniserede del af det indiske samfund”.

Hverken Bengalen eller de 4 sydlige indiske delstater kunne stille med en eneste film, som var værdig til shortlistning.

Indien producerer over 800 film på hindi-sprog om året. Den Bombay-dominerede filmindustri (deraf navnet Bollywood) har en anslået årsomsætning på 60 milliarder rupees (ca. 1,3 mia. dollars) og beskæftiger næsten 6 millioner mennesker.

Filmindustrien har i øvrigt været ramt af en række skandaler på det seneste med retssager omkring påstået finansiering fra underverdenen og storstilet hvidvaskning af penge.