Valg i 4 indiske delstater på samme dag

Redaktionen

Der skal være valg til december i 4 politisk indflydelsesrige delstater i Indien. Det meddelte kæmpelandets valgkommission tirsdag i Delhi, rapporterer BBC Online.

De 4 delstater er Rajasthan, Chattisgarth, Madhya Pradesh og Delhi, og regeres alle af det største oppositionsparti i det nationale parlament, Kongrespartiet. Valgene ses samtidg som en vigtig test for Indiens regerende hindu-nationalistiske Bharatiya Janata Parti, BJP, før de nationale parlamentsvalg i løbet af 2004.

Valgene finder sted mandag d. 1. december og stemmeoptællingen foregår fra torsdag d. 4 december. Der skal derudover være valg i den nordøstlige delstat, Mizoram, torsdag d. 20 november, og her indledes stemmeoptællingen tirsdag d. 2 december.

Iagttagere mener, at Kongrespartiet får det hårdt i valgkampen mod BJP, som vil være bestemmende for strategien ved næste års nationale valg. BJP håber at få fremgang på den boomende nationale økonomi og som opposition til de siddende delstatsregeringer, hvad der normalt sikrer stemmer. Kongrespartiet vil på den anden side slå på de lokale udviklingsresultater.

Valgkommissionen har samtidig taget skridt til at eliminere valgsvindel og forhindre kandidater med kirminelle løbebaner i at stille op. I de senere år er flere politikere med kriminalsager hængende over hovedet, herunder bortførelse og mord, blevet valgt til det nationale parlament og de lokale delstatsforsamlinger. Det vil kommissionen til livs.