5 milliarder kr. til Mozambique i 2004

Redaktionen

Udenlandske donorer har på et møde med Mozambiques regering under forsæde af Verdensbanken givet tilsagn om bistand for tilsammen 790 millioner dollars (ca. 5 mia. kr.) i 2004.

Mødet, der fandt sted i Paris, blev afviklet i en konstruktiv stemning med en åben debat, som viste, at regeringen og donorgruppen i Mozambique havde gjort et godt forarbejde. Den åbne debat blev fremhævet som model for lignende møder med andre lande, skriver Danida i en pressemeddelelse..

Den mozambiquanske regering fremlagde status for fremdriften i landets fattigdomsstrategi. Mozambique har gjort gode fremskridt i forhold til strategien og har også nået langt med reformer i den offentlige sektor. Der var gennemgående megen ros fra donorerne, men man kom også ind på en række kritiske punkter.

Danmark rejste kritik på det juridiske område. Man tilskyndede til en hurtigere udvikling i retsreformerne bl.a. indenfor korruptionsbekæmpelse og påtalte manglende fremskridt i en række vigtige retssager, bl.a. vedrørende bankvæsenet.

Nødvendigheden af en forstærket indsats for at forbedre forholdene i fængslerne blev også fremhævet. De danske synspunkter blev støttet af flere andre donorer og fremgik klart af slutdokumentet fra mødet. Mozambiques regering erklærede sig rede til at indgå i en forstærket dialog med donorerne om den juridiske sektor.

Andre hovedemner på mødet var: Øget harmonisering af bistanden med udgangspunkt i en fælles tilgang til prioriterede aktiviteter og resultater i forhold til fattigdomsstrategien, nationale vækststrategier med fokus på at nå ud til de allerfattigste befolkningsgrupper, reformer i den finansielle sektor og hiv/aids-situationen i landet.

Den planlagte ramme for dansk bilateral bistand til Mozambique for 2004 er på 290 mio. kr. Dertil kommer særlige bevillinger til miljøområdet og privatsektorstøtte på ca. 40 mio. kr.