IFU var klar til at støtte 2 bestikkelsesramte projekter

Redaktionen

Industrialiseringsfonden for Udviklingslandene, IFU, var i 2000 og 2002 klar til at støtte 2 projekter i u-landene, hvor den danske leverandør, Burmeister & Wain Contractors, BWSC, i Allerød angiveligt benyttede sig af bestikkelse, skriver Dagbladet Børsen torsdag.

– Vi har givet 2 forhåndstilladelser – vi kalder det positive udtalelser – om projektet Subic Bay i Filippinerne og om et andet projekt i Sri Lanka, men jeg må understrege, at der ikke er givet noget direkte bindende tilsagn, sigers IFUs administrerende direktør, Sven Riskær til bladet.

IFU og dermed den danske stat undgik at blive involveret i de 2 projekter, da ingen af dem blev realiseret. Sven Riskær afviser under alle omstændigheder, at IFU har ansvar for, hvordan fondens forretningspartnere optræder.

I det ene projekt, Subic Bay på Filippinerne, godkendte BWSCs direktør, Søren Barkholt, ifølge Børsen i december 1999, at virksomheden bestak en filippinsk embedsmand med henved 45.000 dollars – dengang godt 325.000 kr. På det tidspunkt var bestikkelse ifølge dansk lov tilladt i udlandet i begrænset omfang.

I et andet projekt på Sri Lanka i 2002 – efter at lovgivningen fra dette år gjorde enhver form for bestikkelse til en straffelovsforbrydelse – gav BWSC angiveligt 75.000 dollars til en agent på betingelse af, at BWSCs konkurrent, Tata Power, blev udelukket fra en licitation.

BWSCs bestyrelsesformand, Torben Bentzen, bestrider dette, mens det bekræftes af den amerikanske advokat, Thomas Hall, der tidl. har været ansat i BWSC, anfører Børsens Jørgen Bendsen.