Bryd EUs handelsmur – happening onsdag foran Christiansborg

Redaktionen

En kæmpe toldmur på Christiansborgs Slotsplads onsdag den 5 november skal åbne politikernes øjne for EUs “forrykte landbrugspolitik”, skriver Mellemfolkeligt Samvirke i en pressemeddelelse mandag.

Den 6. november diskuterer Folketinget, hvordan Danmark kan bidrage til at få WTO-forhandlingerne på sporet igen efter sammenbruddet i Cancun i september. Mellemfolkeligt Samvirke (MS) har et klart svar: Bryd EUs handelsmur og liberaliser EUs landbrugspolitik. Derfor arrangerer MS en happening på Christiansborgs slotsplads onsdag den 5. november kl. 12 til 15.

Happeningen består af en kæmpe handelsmur på 15 gange 7 meter, hvor fattige bønder kæmper for at få deres produkter ind på det stærkt beskyttede europæiske marked. Aktivister, udklædt som EU-bureaukrater, dumper samtidig EU-produkter på verdensmarkedet via eksportstøtte.

– U-landene skal have bedre adgang til vores markeder. Og de rige lande bør holde op med at udkonkurrere de fattige landes bønder ved at dumpe billige statsstøttede landbrugsvarer på markederne i u-landene, siger aktivist Mads Jules Feer fra Mellemfolkeligt Samvirke.

Landbrug er livsgrundlaget for store dele af befolkningen i den fattigste del af verden. Mange u-lande kan producere både bedre og billigere landbrugsvarer end Danmark og de øvrige EU-lande.

Men toldbarrierer på op til mere end 100 procent berøver producenter i u-landene mulighederne for at sælge varer til de rige lande. Og for at gøre ondt værre, sælger de rige lande overskudsproduktion på u-landenes markeder til langt under produktionsprisen, anfører organisationen.

Mellemfolkeligt Samvirke mener, at dette er helt urimeligt. Forhandlingerne om at liberalisere verdenshandelen bør derfor hurtigst muligt genoptages i WTO. Den danske regering bør arbejde på, at EU:
1. Øger markedsadgangen for de fattige lande ved at nedbryde
handelsmuren.
2. Melder klart ud, at man er villige til at udfase alle eksportsubsidier til landbrugsvarer.
3. Omlægger landbrugsstøtten, så den ikke virker handelsforvridende overfor de fattige lande.

– Det er højst besynderligt, at Danmarks liberale partier tøver med at tage initiativer til at liberalisere EUs landbrugspolitik, som gennem de sidste 35 år har virket stærkt planøkonomisk. Det ser ud som om, de blot plejer landbrugets interesser, slutter Mads Jules Feer.

Se mere på www.ms.dk
Yderligere oplysninger hos aktivist i MS, Mads Jules Feer, på
tlf. 61 26 77 45, e-mail [email protected]
Politikmedarbejder i MS, Lars Anderskouv, på tlf 77 31 00 82
Mellemfolkeligt Samvirke, Borgergade 14, 1300 København K

Mellemfolkeligt Samvirke gør gældende, at de rige landes statsstøttede landbrugsvarer koster de fattigste lande 150 milliarder kroner om året i tabte eksportindtægter.

Hvis de rige lande blot delvist liberaliserede landbrugssektoren, som foreslået inden WTO-topmødet i Cancun, ville det føre til vækst på 104 milliarder dollars, 73 milliarder i de rige lande og 31 milliarder i de fattigste og mellemindkomstlandene.

De rige lande giver 2.310 milliarder kroner i støtte om året til deres
egen landbrugssektor. En af konsekvenserne af denne politik er, at hver ko i EU får 15 kroner i tilskud i døgnet – mere end hvad halvdelen af verdens befolkning lever for om dagen.