Bitter lønstrid i Bangladesh

Redaktionen

Mindst én blev dræbt og adskillige såret, da politiet åbnede ild mod demonstrerende beklædningsarbejdere i byen Narayanganj i Bangladedsh, skriver BBC Online mandag.

Tusinder af demonstranter, de fleste kvinder, deltog i optoget, som protesterede mod søndagens arrestation af den fremtrædende fagforeningsmand, Mahbubul Rahman.

Beklædningsarbejder-lederen beskyldes af myndighederne for at stille “urimelige lønkrav” på vegne af sine medlemmer. Da demonstrationen gik over i håndgemæng, åbnede politiet ild og sårede et større antal.

Det er anden gang i år, at politiet er stødt sammen med kvindelige demonstranter. I sidste måned blev mindst 50 sygeplejeelever såret i hovedstaden Dhaka efter at politiet overdængede dem med knippelslag.

Spændingerne er dårligt nyt for beklædningsindustrien, der regnes for rygraden i det fattige lands eksportøkonomi og skaffer det meste af den udenlandske valuta hjem. Over en million er beskæftiget i beklædningssektoren og langt de fleste er kvinder.

Voldsomme demonstrationer er et særsyn på denne tid af året, hvor Muslimerne fejrer den helllige måned, Ramadan og demonstrationer er nede på et minimum.

Bangladesh er dansk programsamarbejdsland for u-landsbistanden og modtog i 2002 i alt 294 mio. kr. i bilateral dansk bistand.