Nyt nummer af Kontakt om Frihandel – Vejen til velstand?

Redaktionen

Knap 4 millioner danskere tror på, at det giver mere mening at forbedre u-landenes handelsvilkår end at give direkte u-landsbistand. Tallet ville utvivlsomt være endnu højere, hvis den resterende del af befolkningen vidste, at landbrugsstøtten hvert år koster en dansk gennemsnitsfamilie 8.000 kroner. Så hvorfor tager forhandlerne i Seattle, Washington, Doha og Cancun sig dog ikke sammen? Så vanskeligt kan det vel ikke være? Eller kan det?

Når familien Danmark lægger en klase modne og velsmagende bananer i indkøbsvognen, er det de færreste, der tænker frihandel. Men faktum er, at vi gennem frihandelen får stadig billigere og bedre produkter sendt til Danmark fra alverdens fjerne afkroge. Godt for os, og godt for de fattige lande i Syd. Eller er det?

Mellemfolkeligt Samvirkes blad, “Kontakt – Internationalt magasin”, tager de fordomsfrie briller på, og ser på, hvad der sker ude i
majs-, ris- og kaffemarkerne i Syd, når globaliseringen banker på.
Forventningerne er store, men det er angsten for at blive mast i kampen med de europæiske og nordamerikanske virksomheder også.

Overordnet er billedet, at de rige lande presser på for mere åbenhed og liberalisering, mens de fattige lande kræver bedre adgang til markederne i Nord og afskaffelse af de forhadte landbrugssubsidier. Alle er enige om, at handel er vejen frem. Man skal bare lige blive enige om hvordan.

Kontakt giver denne gang stof til eftertanke, når repræsentanter fra Syd og Nord får spalteplads til at udtrykke deres holdning til frihandel. Redaktionen har også været tilbage i historiebøgerne for at finde ud af, hvor tanken om den frie, fair og fordelagtige frihandel stammer fra.

Yderligere oplysninger hos forlagschef i Mellemfolkeligt Samvirke, Niels Elbæk, tlf. 77 31 00 44. Anmeldereksemplar hos Vibeke Lang, 77310043, [email protected]

Uddrag af indholdet i Kontakt – Internationalt Magasin:
Fra Doha til Cancun – verdenshandelen i krise
Billig ris bekymrer – angsten for Uncle Sam vokser
Landbrugsstøttens indre og ydre logik – det hele startede med New Deal
Økologisk gæld – en anden måde at regne på
4 år er ingen tid nok – Kosovas sår heles ikke
Do you speak English? – verdenssproget man bare ikke kan leve uden

Kontakt Internationalt Magasin nr.5, november 2003: Frihandel – vejen til velstand? 52 sider, illustreret i farver, udgivet af Mellemfolkeligt Samvirke, Borgergade 14, 1300 København K
Kr. 48,00. Abonnement se www.ms.dk/kontakt