Berlingske vil skrive mindre om u-landshjælp

Redaktionen

Berlingske Tidende har netop omlagt avisen og vil ifølge chefredaktør Niels Lunde flytte fokus væk fra det såkaldte fællesskabsorienterede stof, som er konkurrenten Politikens hjertekule, og over mod sin kernegruppe, de moderne individorienterede læsere. Det går bl.a. udover dækningen af u-landshjælpen, skriver Dagbladet Børsen onsdag.

Niels Lunde siger til Børsen, at “vores profil har brug for mere skarphed”. Ifølge Lunde betyder det, at der “helt enkelt vil være emner i Berlingske Tidende, som vil få langt mindre plads end hidtil”. Emner som u-landshjælp og sociale forhold som narkomani og hjemløshed bliver nedprioriteret i det nye Berlingske, anfører Kaj Højvang i en stort opsat artikel i Børsen-tillægget MedieMarked.

I stedet vil Berlingske søge at ramme de centrale værdier, som kernemålgruppen har. Kendetegnende for gruppen er optimisme. Den er løsningsorienteret, går op i karrieren og har ikke nogen frygt for fremtiden.

Overordnet set har konkurrenten Politiken længe haft et stærkt og præcist fokus på sin målgruppe, der bedst betegnes som de fællesskabsorienterede, mens Berlingske har ligget og flydt ubestemmeligt mellem netop denne gruppe og den modsatte gruppe, de moderne-individorienterede. – Vi vil helt væk fra Politiken og over mod de moderne individorienterede, forklarer Niels Lunde.

Den renere profil vil til gengæld øge Berlingske Tidendes konkurrence med Jyllands-Posten og Børsen, der allerede befinder sig i den målgruppe, som Berlingske nu har kastet sine øjne på.

Niels Lundes nedprioritering af Berlingske fremtidige dækning af Danmarks udviklingssamarbejde med landene i Den 3. Verden, kommer tankevækkende nok kort efter, at Jens Henrik Haahr og Hans-Henrik Holm fra Danmarks Journalisthøjskole i oktober udsendte bogen “MEGET STØRRE END DU TROR – Avislæserne og det internationale”.

Bogen konkluderer på baggrund af en repræsentativ survey-undersøgelse omfattende 1.009 danskere, fokus-interviews med udvalgte avislæsere og indholdsanalyser af en række aviser i en tilfældig uge i 1962, 1982 og 2002, at selv om nogle danskere har vendt ryggen til den globale udvikling, er der fortsat en stor gruppe, som både vil orienteres grundigt om det nære og det fjerne.

Det er denne gruppe, store landsaviser som Jyllands-Posten og Berlingske skal leve af i fremtiden, skriver Anker Brink Lund, professor i journalistik ved Syddansk Universitet, i en anmeldelse af bogen i Jyllands-Posten. Han uddyber: – Derfor er det værd at lægge øre til de udsagn, som bogen gengiver fra fokusgruppe interviews med disse både-og-læsere. Den røde tråd i udsagnene er en varm følelse af pligt til at følge med suppleret med nysgerrighed og lyst til at blive opdateret på en saglig måde.

Anker Brink Lund fortsætter: – Der efterlyses baggrundsstof, som kan supplere de elektroniske mediers flaksende dækning af verdens brændpunkter. Men også opdatering om de underbelyste steder i verden, som radio og TV sjældent giver plads og opmærksomhed.

Han slutter sin anmeldelse sådan: – Bogen “Meget større end du tror” giver forhåbentlig stof til eftertanke på avisredaktioner landet over. I en tid, da det transnationale spiller en stadig større rolle både for den enkelte og samfundet som helhed, er udenrigsdækningen nemlig alt for væsentlig at overlade til tilfældighederne. Forfatterne dokumenterer behovet for systematisk produktudvikling på et journalistisk felt, som heldigvis er meget større, end de fleste chefredaktører tror.

Man kunne med lethed overføre professor Anker Brink Lunds ord til u-landsbistanden. Og hans råd til chefredaktør Niels Lunde.