VK-regeringen afviser at gøre 3 FN-konventioner til dansk lov

Redaktionen

Trods internationale opfordringer og et enigt ekspertudvalg har VK-regeringen besluttet ikke at gøre 3 FN-konventioner om menneskerettigheder til dansk lov, skriver Politiken onsdag.

– Det er juridisk unødvendigt og vil derfor blot have symbolsk karakter«, siger justitsminister Lene Espersen (K), til bladet, mens SFs retsordfører, Anne Baastrup, mener, at det kan “ikke andet end svække den generelle respekt for konventionerne og folkeretten”.

Sagen drejer sig om FNs konventioner mod tortur, mod racediskrimination og om borgernes borgerlige og politiske rettigheder. Et ekspertudvalg, inkorporeringsudvalget, anbefalede for 2 år siden de 3 konventioner gjort til – inkorporeret i – dansk ret.

Regeringens beslutning kommer efter sommerens diskussion om at opsige eller ændre de menneskerettighedskonventioner, Danmark har ratificeret (statsretsligt undertegnet), og midt under en strid mellem integrationsminister Bertel Haarder (V) og flere indvandrer- og flygtningeorganisationer om rækkevidden af FNs flygtningekonvention.

– Konventionerne er ratificeret af Danmark, vi efterlever dem til fulde, og de bruges allerede af domstolene, siger justistminister Lene Espersen til Politikens Henrik Kaufholz og fremhæver, at Højesteret i den såkaldte taxasag fra 2002 brugte 2 af de 3 omstridte konventioner “uden at lægge vægt på, om de var inkorporeret i dansk ret”.

Ved sagen vandt en taxavognmand, der var blevet nægtet hyrevognsbevilling, fordi han ikke var dansk statsborger.

Professor Jens Vedsted-Hansen, Aarhus Universitet, der var medlem af inkorporeringsudvalger, er overrasket over regeringens beslutning: – Inkorporering gør skam en forskel, og det drejer sig ikke blot om Danmarks internationale troværdighed. Det styrker borgernes retsstilling.

SFs Anne Baastrup mener, at det vil få direkte konsekvenser at inkorporere FN-konventionerne: – Danmark er f.eks. blevet kritiseret for at overtræde torturkonventionen på grund af isolation af varetægtsfængslede og for langvarig fiksering af psykiatriske patienter, siger hun og uddyber overfor Politiken:

– Hvis vi inkorporerer FNs børnekonvention, får mindre og mellemstore børn bedre rettigheder ved skilsmisse.