Kenya: Forfatningskrise under opsejling

Redaktionen

Kenyas regering har trukket sig ud af en nationalkonference, der er ved at omskrive landets forfatning, som lider af demokratisk underskud, rapporterer BBC Online onsdag.

Meddelelsen kom efter, at kommissionens over 600 delegerede havde besluttet at godkende et forfatningsudkast, som indskrænker præsidentens magtstilling. Hans meget omfattende magt stammer fra tiden med Jomo Kenyatta og Daniel arap Moi ved roret.

Folk i kredsen omkring præsident Mwai Kibaki siger, at oprettelsen af en stærk premierministerpost i konkurrence med – eller som modvægt til – præsidenten i State House vil være både “tåbelig og farlig”.

Den regerende Regnbuekoalition erklærede dog samtidig, at regeringen er forpligtet på at fremlægge et endeligt forslag til en ny forfatning indenfor 3 måneder. Men dét, der begyndte som en stemmesluger under valgkampen for 15 måneder siden, har nu vendt sig til et dybt kontroversielt spørgsmål for den skrøbelige koalitionsregering.

Vicepræsident Moody Awori sagde, at regeringen var vred over, at forfatningskonferencen ikke endte med at tage stilling til en konsensus-rapport, som også regeringen stod bag. Og beklagede, at ikke alle politiske ledere havde fået taletid på plenarmødet.

Flere ministre har på den baggrund allerede luftet tanker om at lade parlamentet ændre i det forfatningsudkast, som kommissionen fremlægger.

Det er et udkast, der går ind for en folkevalgt præsident, som udpeger premierministeren. Premierministeren udpeger til gengæld et kabinet, leder regeringen og har forsædet under regeringsmøderne. Alt det gør præsidenten i dag. Han skal dog ifølge udkastet fortsat være øverste chef for de væbnede styrker.

Politiske iagttagere i Nairobi siger til BBC, at enhver ændring i kommissionens forfatningsudkast, som parlamentet måtte gennemføre, kan vise sig at være politisk dynamit under regeringen. Der hersker nemlig bl.a. stor tvivl om, hvorvidt regeringen vil kunne hente støtte fra et flertal i forsamlingen til at bibeholde præsidentembedets meget omfattende beføjelser.

Kommisionsformand Yash Pal Ghai sagde, at det officielle forfatningsudkast forelægges Kenyas justitsminister senere på ugen og siden sendes til parlamentet for vedtagelse.

Vicepræsident Awori gjorde gældende, at regeringen vil stemme mod udkastet i parlamentet, men ikke blande sig i den videre proces frem mod en folkeafstemning om en ny revideret grundlov for det østafrikanske land.

Utilfredse medlemmer af den regerende Regnbuekoalition, især fra Det Liberal Demokratiske Parti, LDP, går klart ind for en ny premierministerpost og ser ud til at stå stærkest i kommissionen og parlamentet, idet de også har oppositionens støtte, vurderer BBC.

Ministeren for offentlige arbejder og leder af LDP, Raila Odinga, ses som den mest oplagte kandidat til en ny post som premierminister. Han er imidlertid Luo, mens Kibaki kommer fra Kikuyo-gruppen, som i størsteparten af Kenyas 40 år som uafhængig nation har spillet rollen som førsteviolin økonomisk såvel som politisk.