Hårde politiske fronter om Kenyas nye forfatning

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Præsident Mwai Kibaki har åbnet Kenyas parlament med løfter om, at hans regering vil færdiggøre en omstridt forfatningsreform “så snart som muligt”, fremgår det af presserapporter.

Men korrespondenter i den kenyanske hovedstad rapporterer, at uenigheden om forfatningsudkastet er så omfattende både i og udenfor regeringen, at Kibaki formentlig ikke kan holde sit nylige løfte om, at den nye forfatning vil være på plads til juni.

Den skal erstatte den gamle grundlov fra uafhængigheden fra briterne for 40 år siden, som har et betydeligt demokratisk underskud og bl.a. sikrer præsidentens meget vidtgående beføjelser.

Kibaki opfordrede i sin tale til parlamentet – og i en usædvanlig TV-tale til kenyanerne forleden – til national enhed og kaldte omskrivningen af forfatningen en “demokratisk fornyelse”.

Forfatningsudkastet vil begrænse præsidentens magt og skabe en ny post som premierminister og de facto regeringsleder efter næste valg i 2007. Det er præcis dét, der har slået dybe revner i den regerende Regnbuekoalition.

Præsidenten har således tilbragt dage i samtaler med ledende parlamentsmedlemmer i forsøget på at finde en løsning, som er spiselig for regeringen – og ham selv.

Parlamentet skal i denne uge tage stilling til 2 lovforslag, som giver forsamlingen ret til at foretage ændringer i forfatningsudkastet, der nu er overgivet fra en forfatningsgivende konference. Det store flertal af forfatningskonferencens 629 delegerede, herunder 3 kabinetsministre, stemte for et udkast, der går ind for at skabe en premierministerpost – og dermed stække præsident Kibakis magt.

Samtidig er det usikkert om ændringsforslagene vil kunne samle flertal i parlamentet. Oppositionen har sagt, at den vil gå sammen med Kibakis modstandere i regeringskoalitionen – herunder Raila Odingas Liberal Demokratiske Parti – om at stemme forslagene ned.

Odinga er topkandidat til en ny premierministerpost. Men oven i det politiske spil kommer gamle etniske modsætninger, idet Odinga er Luo, mens Kibaki kommer fra den økonomisk dominerende Kikuyu-gruppe.

Situationen kompliceres yderligere af, at Kenyas højesteret har afsagt kendelse om, at forfatningskonferencen ikke er repræsentativ for alle kenyanere. Dens forfatningsudkast skal derfor vedtages ved en folkeafstemning – ikke af parlamentet, skriver den lokale presse.

Forfatningskonferencen blev nedsat for 4 år siden og afsluttet for 2 uger siden efter måneders forhaling. Præsident Kibaki og hans koalition gik bl.a. til valg i december 2002 på, at forfatningen skulle ændres og præsidentens magt stækkes.

Kravet kom på baggrund af de mange år med Daniel arap Moi, som til sidst nærmest enevældigt styrede det østafrikanske land.

Moi holdt i øvrigt tirsdag en af sine meget sjældne pressekonferencer, hvor han indigneret afviste alle anklager om omfattende svindel og korruption i hans kvarte århundrede ved magten (1978-2002).