MS om nedskæringer i arbejdet i Syd

Redaktionen

Som følge af nedskæringer har det været nødvendigt at omlægge MS-Tanzania og MS-Mozambique og at udfase Mellemfolkeligt Samvirkes subregionale program i det Sydlige Afrika. Det fremgår af beretningen til weekendens repræsentantskabsmøde.

Her et uddrag fra beretningens afsnit om MS i Syd:

Som følge af nedskæringerne i 2002 besluttede Styrelsen at lukke det subregionale program i det Sydlige Afrika og skære programmerne i Mozambique og Tanzania ned til 60 procent af det oprindelige budgetniveau.

MS-Sydlige Afrika

Det subregionale kontor i Lesoto havde fra januar 2003 en reduceret bemanding på fem en halv medarbejder. I 2003 har man løbende solgt ud af aktiver, sorteret arkiver osv.

Antallet af partnerskaber er bragt ned fra 16 til 10, og der foreligger udfasningsaftaler med de resterende 10 partnere. Landekontorets støtte til partnerne er fokuseret på deres fremtidige bæredygtighed i ”et liv uden MS”. Det Sydlige Afrika program ledes på deltid af koordinatoren fra MS-Zambia. 

På årsmødet 2003 valgtes et Policy Advisory Board (PAB) for resten af udfasningsperioden. Det nye PAB reviderede efterfølgende dets arbejdsbeskrivelse i forhold til udfasningsopgaven.

Med henblik på at sikre bæredygtigheden af partnerorganisationernes aktiviteter fik PAB en udvidet rolle i forhold til monitorering og implementering af udfasningsperioden. Desuden er også arbejdsbeskrivelserne for udviklingsarbejderne justeret i forhold til udfasningsperspektivet. 

På baggrund af beslutningen om at udfase programmet har det vist sig stadigt vanskeligere at fastholde entusiasmen blandt partnerne. I det lys er det også svært at sikre nok engagement hos de øvrige aktører i programmet. 

MS-Mozambique

Nedskæringerne i 2002 medførte, at programmet blev reduceret geografisk til 2 nordlige provinser, Cabo Delgado og Nampula, og her hører 15 af i alt 21 partnere hjemme.

Ligeledes er 15 af i alt 18 udviklingsarbejdere placeret i nord, og MS landekontoret er flyttet fra Maputo til Nampula. Gæstehuset i Nampula er nedlagt og lavet om til kontor, og personalet på landekontoret blevet reduceret fra 16 til 9.

På baggrund af ændringerne i programmet fandt PAB det nødvendigt at revidere politikpapiret (2001-2005). I 2003 blev det reviderede politikpapir (2003-2007) godkendt af Styrelsen. Det nye politikpapir er mere fokuseret end det foregående. 

MS-Tanzania

Nedskæringerne i 2002 har ført til en geografisk koncentration, så MS-Tanzania nu kun er til stede i 10 distrikter. Udfasning af en række partnere er næsten gennemført. 2 nye partnerskaber er undervejs.

Et nyt politik-papir, der afspejler det reducerede program, blev næsten færdiggjort i 2003. Papiret bliver mere fokuseret end det foregående og lægger vægt på strategiske partnerskabsaktiviteter. 

Personalet på landekontoret er reduceret med 8 til i alt 11 personer, og vagtmænd er udskiftet med et vagtfirma. Endvidere har der været stor udskiftning i det resterende personale.

Kilde: www.ms.dk