Udenrigsministeriet kunne den 21. april meddele, at den danske statsborger, der var formodet tilbageholdt i Irak, var fundet dræbt. Det er siden oplyst, at den dræbte var blevet fundet i en lille by ca. 20 km. nord for Bagdad, skriver ministeriet i en pressemeddelelse mandag aften.
Udenrigsministeriet har siden den 11. april været i tæt kontakt med alle relevante myndigheder. Ikke mindst samarbejdet med Regeringsrådet og CPA – og derigennem til det irakiske politi – har været uvurderligt for tilvejebringelse af oplysninger, der førte til, at den dræbte kunne identificeres som den savnede danske statsborger. Allerede da identifikationen forelå, var liget obduceret.
Så snart Udenrigsministeriet modtog underretning om den sandsynlige tilbageholdelse, etableredes kontakt til det irakiske politi på højt niveau, herunder på ministerniveau. Ved disse kontakter blev den formodede forbrydelse anmeldt.
Efter liget var identificeret, kunne efterforskningen fokuseres. I lyset af forbrydelsens alvorlige karakter blev sagen af det irakiske politis øverste ledelse overgivet til en specialenhed, “Major Crimes Unit”.
Efterforskningen følger flere spor, og der arbejdes målrettet bl.a. på grundlag af allerede foretagne afhøringer. Irakisk politi følger sagen tæt men erkender samtidig, at den nuværende situation i Irak vanskeliggør opklaringen.
Motivet til drabet kendes fortsat ikke, men der er en stærk formodning for, at der er tale om et røverisk overfald. Området, hvor liget blev fundet, var allerede under Saddam kendt som stærkt kriminelt belastet.
Udenrigsministeriet er opmærksom på, at et større dagblad søndag den 25. april bragte en artikel, som citerede en irakisk vicepolitikommissær for, at efterforskningen ikke var kommet i gang, ligesom man får indtryk af, at liget ikke er behørigt identificeret eller obduceret.
Artiklens indhold er ikke korrekt. Vedkommende vicepolitikommissær er ikke tilknyttet specialenheden og derfor heller ikke involveret i opklaringsarbejdet. Artiklen er bragt af dagbladet uden, at journalisten eller avisen har henvendt sig til Udenrigsministeriet for at få de nærmere omstændigheder nærmere klarlagt.
Det er selvfølgelig beklageligt, at de enkelte dele af det nyoprettede irakiske politi, endnu ikke er bedre koordineret, end hvad artiklen giver indtryk af.
Der er næppe heller tvivl om, at politiet endnu ikke er rustet til at klare de mange og svære opgaver, som ikke mindst den nuværende vanskelige situation har bragt dem i. Koalitionens lande, herunder Danmark, bidrager bl.a. til opbygningen af politiet i Irak, således at det på sigt kan blive bedre til at klare opgaverne, anfører udenrigsministeriet.