FNs sikkerhedsråd har enstemmigt vedtaget en resolution, der overdrager suverænitet til den midlertidige regering i Irak 30. juni, rapporterer flere nyhedsmedier onsdag.
Vedtagelsen kom efter lang tids debat i Rådet, hvor adskillige resolutionsudkast fra USA og Storbritannien er mødt med modstand fra specielt Frankrig, Rusland og Tyskland.
Den vedtagne resolution var det fjerde udkast, som amerikanerne og briterne havde udarbejdet, og det blev stemt hjem under stort tidspres, da der blot er 3 uger til, at den midlertidige regering i Bagdad skal have suveræniteten.
Resolutionen omhandler bl.a. forholdet mellem irakernes kontrol over deres land og USAs afvisning af at afgive kontrollen over amerikanske soldater, der opererer i udlandet.
Frankrig havde krævet, at Irak i praksis skulle have veto over militæroperationer, som den amerikansk-ledede koalition i Irak foretager. Det afviste USA og Storbritannien, men der blev fundet et kompromis, hvorefter koalitionen skal samarbejde med den irakiske regering om “følsomme og offensive operationer”.
Men resolutionen giver den amerikansk-ledede styrke, der også tæller danske soldater, mandat til at blive i Irak. Det skal godkendes igen af Sikkerhedsrådet om et år og udløber, når Iraks demokratiseringsproces er tilendebragt.
Den nye styrke kommer til at hedde den multinationale styrke (MNF), og det hedder i resolutionen, at MNF er “til stede efter anmodning” fra den midlertidige regering, der får suveræniteten om 3 uger.
Resolutionen afstikker samtidig Iraks vej frem mod demokrati, og det indebærer, at der senest ved udgangen af januar 2005 skal afholdes valg, der skal sammensætte en overgangs-nationalforsamling. Denne forsamling skal finde frem til en overgangsregering.
Inden udgangen af år 2005 skal der vedtages en forfatning, hvorefter der kan udpeges en regering i henhold til denne forfatning. Der oprettes samtidig en særlig FN-organisation for Irak, UNAMI, der skal rådgive og bistå den irakiske ledelse med demokratiprojektet, anfører flere aviser.