Dansk hjælp til indiske bondekoner gav pote

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Fra 1982 og frem til 1993 startede Danida 4 projekter i Indien, der alle sigtede mod at lære bondekoner landbrug, så de kunne være med til at øge Indiens landbrugsproduktion og familieindkomsten. Langs ad vejen fik projekterne også rent kvindepolitiske mål. De skulle styrke kvindernes stilling i de indiske landbosamfund.

Nu har den tidligere VS-politiker, u-landsforskeren Steen Folke fra det danske institut for internationale studier (DIIS) evalueret projekterne i samarbejde med 7 andre forskere fra ind- og udland og konklusionen er klar: indsatsen virkede.

Fra det første projekt startede og frem til undersøgelsestidspunktet i 2003 uddannede de 4 projekter ca. 1,1 millioner kvinder i grundlæggende landbrugsfærdigheder. En stikprøve-undersøgelse viser, at langt de fleste af kvinderne siger, de fik gavn af træningen og klarede sig bedre end før, både økonomisk og socialt.

De indiske landbrugsmyndigheder lærte også, at landets aktive landbrugsbefolkning består af både mænd og kvinder. De har ansat kvindelige landbrugskonsulenter og formuleret en politik omkring kvinder og landbrug. Det havde man ikke før, og de Danida-støttede projekter skubbede udviklingen i gang, fremgår det af evalueringen.

Frem til 2003 havde Danida brugt 279 mio. kr på de 4 projekter i delstaterne Karnataka, Tamil Nadu, Orissa og Madhya Pradesh. 2 af projekterne får stadig støtte fra Danida. Støtten slutter, når Danida efter beslutning fra den forrige indiske regering afslutter al dansk statsbistand til landet med udgangen af 2005.

Selve rapporten: Folke m.fl.: “Farm Women in Development”, Det danske institut for internationale studier (DIIS), 2004.

Forkortet udgave på dansk: “Kvinder i landbruget på vej frem”, Udenrigsministeriet, Danida 2004.