Afrika syd for Sahara er den eneste region i verden, hvor antalllet af mennesker, der lever i dyb fattigdom (abject poverty), er steget over de sidste 20 år, fremgår det af en rapport torsdag fra FNs Organisation for Industriudvikling, UNIDO, skriver BBC Online.
UNIDO konkluderer, at andelen af personer i regionen ramt af dyb fattigdom steg fra 42 procent i 1981 til 47 pct. i 2001, hvorimod andelen af ludfattige i verden som helhed faldt fra 40 til 21 procent. I sig selv en markant landvinding, klodens stigende folketal taget i betragtning.
UNIDO siger, at mere udviklingshjælp vil være gavnlig, men insisterer på, at den bedste udvej til at løfte de afrikanske lande ud af fattigdommens onde cirkel er at udvikle handel og industri.
UNIDO anslår, at blot en håndfuld af regionens over 40 lande er på rette spor mod at opfylde FNs år 2000 Mål, som bl.a. går ud at halvere antallet af indbyggere, som henslæber tilværelsen i dyb armod (lever for en dollar eller mindre om dagen).
– Afrika syd for Sahara er “the last frontier” i kampen mod dyb fattigdom, hedder det i forordet til Industrial Development Report 2004 fra UNIDO-hovedsædet i Wien.
– Et gennembrud i kampen (i disse fattige lande, red.) kan ikke forventes at indtræffe som et biprodukt af udvikling, eftersom udviklingen netop er blokeret, noteres det.
Udover god regeringsførelse og stram styring af nationaløkonomien anbefaler rapporten, at den private sektor begunstiges og udvikles, at de økonomiske aktiviteter spredes ud på flere felter og at produktiviteten i landbruget forbedres dramatisk.
– De nødvendige høje vækstrater er ikke uopnåelige. De er nået andre steder i verden af lande som Kina, Indien, Sydkorea og Thailand, der startede ud på samme indkomstniveau som mange afrikanske lande har i dag, anfører rapporten ifølge BBC Online.