Kompromis om global frihandel i sigte

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

USA, EU, Australien, Brasilien og Indien er efter hårde forhandlinger enige om en tekst, der har hæderlige chancer for at kunne samle alle medlemslandene i Verdenshandelsorganisationen, WTO, om en fælles dagsorden for de videre forhandlinger henimod en ny aftale om den globale handel, sagde en topforhandler torsdag eftermiddag i Geneve til flere nyhedsmedier.

WTO skal inden udgangen af juli nå en aftale, som bringer den såkaldte Doha-runde tilbage på sporet. Forhandlingerne har navnlig været vanskelige, når det gælder subsidier til landbrug, og et vigtigt WTO-ministermøde i Cancun i Mexico brød sammen i september sidste år især på dette spørgsmål.

Både USA og EU har store interesser på spil, mens f.eks. Brasilien har insisteret på at få fjernet støtten til landbrug, så det kan konkurrere med amerikanske og europæiske landbrug på lige vilkår.

Ifølge kilder drejer enigheden sig om en “landbrugstekst”, som er hjørnesten i forhandlingerne. Hvis landbruget falder på plads, er vurderingen at så gør de andre stridsmål det også. Det angives, at EU har givet indrømmelser på dette punkt, som har muliggjort et kompromis.

Lederen af WTO, Supachai Panitchpakdi, sagde dog torsdag aften, at alle WTOs 147 medlemslande skal godkende forhandlingsteksten. Især de fattigste u-lande i den såkaldte G-90 gruppe menes lunkne overfor kompromisset, som de ikke har været med til at forhandle om.

De vestafrikanske lande har således antydet, at de vil sige nej, hvis deres krav om, at de rige nationer nedtrapper subsidierne til deres bomuldsproducenter, ikke drages ind under en eller anden form. Vestafrikanske repræsentanter vurderer, at enorme tilskud til bomuldsavl, især i USA, koster Vestafrika opimod en milliard dollar (6,1 mia. kr.) i tabte indtægter om året.

WTO fastlægger og overvåger reglerne for verdenshandlen.