NY Version (Se også “Fattigdomsbekæmpelse skal ikke blandes sammen med asylpolitik”, dags dato på u-landsnyt.dk)
”Udnævnelsen af Bertel Haarder som ny udviklingsminister er en positiv markering af, at regeringen ønsker større politisk synlighed til dette vigtige område, men jeg vil tage kraftigt afstand fra sammenlægningen, hvis den bliver brugt til at snuppe en milliard eller 2 fra bistandsmidlerne til en indsats i de såkaldte ”nærområder”, hvor der er mange flygtninge. Asylpolitik må ikke blandes sammen med eller ske på bekostning af bistanden til verdens fattigste befolkningsgrupper.”
Sådan siger Mellemfolkeligt Samvirkes generalsekretær, Lars Udsholt, i en kommentar til mandagens regeringsrokade. Han advarer imod at se u-landsbistanden som en kassekredit, der kan bruges til at finansiere hvad som helst. Han frygter, at regeringen efter ministerrokaden vil lade sig presse af Dansk Folkeparti til at malke udviklingsbistanden for endnu flere millioner for at finansiere den restriktive asylpolitik under denne overskrift som en indsats i ”nærområder”:
– Når man taler om flygtninge, må man gøre sig klart, hvilke nærområder, der tales om. Er det de nærområder, der producerer flygtninge, som står i lufthavnen i Amsterdam eller Kastrup? Det er jo ikke nødvendigvis flygtninge, der kommer fra verdens fattigste lande. Dansk u-landsbistand skal gå til mennesker, der lever under vanskelige vilkår i klodens fattigste lande, understreger Lars Udsholt.
Men han finder det positivt, at Danmark igen har en udviklingsminister. Da den nye regering tiltrådte, kritiserede MS, at posten som udviklingsminister blev sløjfet og opgaverne lagt ind under udenrigsministeren.
– Vi påpegede dengang, at udenrigsministeren derved fik ansvar for et omfattende og komplekst område, og at det ville være vanskeligt for én person at dække denne brede række af ansvarsområder. Udviklingssamarbejdet er præget af holdninger og engagement og har gavn af politiske debatter om, hvordan u-landsbistanden bedst anvendes, siger Lars Udsholt og lægger til:
– Samtidig er der behov for en langsigtet indsats. Dette sker bedst, hvis regeringen sikrer, at et bredt flertal i folketinget bakker op om de grundlæggende målsætninger. En selvstændig post som udviklingsminister er et godt grundlag for dette.
MS ser tillige posten som integrations- og udviklingsminister som en oplagt mulighed for en markeret dansk politik på menneskeretsområdet.
– Hvad enten der er tale om at sikre, at asylansøgere får en fair behandling af deres sag i Danmark, eller det handler om fattige menneskers ret til anstændige levevilkår i udviklingslandene, ja, så taler vi om menneskerettigheder. Så man kan sige, at de 2 ministerporteføljer fint kan komplementere hinanden, slutter Lars Udsholt.