Dansk Folkeparti: Færre programsamarbejdslande

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Dansk Folkeparti vejrer morgenluft i udviklingspolitikken og håber ifølge Berlingske Tidende onsdag, at der på længere sigt sker en meget tættere kobling mellem den indenlandske integrations- og udlændingepolitik, og de lande, som Danmark yder u-landsbistand til.

Det bør ifølge partiets næstformand, Peter Skaarup, gå ud over antallet af programsamarbejdslande. – Jeg tror stille og roligt, at man kan fase nogle af programsamarbejdslandene ud og flytte flere midler over på kontoen for hjælp i nærområderne, siger han til bladet.

VK-regeringen har i forvejen fjernet 2 meget fattige lande fra programsamarbejdskredsen – Eritrea og Malawi i Afrika, og besluttet af udfase (neddrosle) bistanden til Bhutan i Asien og Egypten i Nordafrika, således at deres status som programsamarbejdsland forsvinder om nogle år.

Foreløbig går kun en meget beskeden del af bistandsbudgettets 10,5 milliarder kr. til hjælp i de såkaldte nærområder, nemlig 100 mio. kr, som ved næste finanslov bliver hævet til 200 mio. kr. Nærområdestrategien hjælper ikke nødvendigvis de fattigste lande, men sættes ind i områder med potentielle flygtninge til Danmark.