Store naturrigdomme omkring Mekong

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Naturens rigdom er enorm i Mekong-regionen i Sydøstasien. Fra 1997 til 2007 har man opdaget ikke mindre end 1068 nye arter i området. Det viser en ny rapport ‘First Contact in the Greater Mekong’ som er udgivet af WWF.

Områdets naturrigdomme gør det endnu vigtigere, at den økonomiske udvikling i regionen går hånd i hånd med bæredygtig udvikling, siger Lasse Juul-Olsen, som leder WWF Verdensnaturfondens Mekong-program. Det omfatter bl.a. et projekt om bæredygtig produktion af kakao og cashewnødder i Vietnam.

“De mange arter, som er fundet er et glædeligt vidnesbyrd om, at der findes en stor naturrigdom i regionen. Samtidig er det en rigtig god grund til, at vi skal arbejde for at skabe en bæredygtig udvikling, fordi der stadig er et stort pres på naturen i området,” siger han.

De fleste af de nye arter blev fundet inde i nogle af regionens store uudforskede regnskovsområder og vådområder, men en klipperotte, som man troede havde været uddød i 11 millioner år, blev opdaget af videnskabsfolk på et lokalt marked, og en ny hugorme-art blev fundet oppe under taget på en restaurant i Khao Yai National Park i Thailand.

De nyopdagede arter omfatter: 519 planter, 279 fisk, 88 frøer, 88 edderkopper, 46 firben, 22 slanger, 15 pattedyr, 4 fugle, 4 skildpadder, 2 salamandere og en tudse.

Mekong-regionen består af de seks lande, som Mekong-floden løber igennem: Cambodja, Laos, Burma, Thailand, Vietnam og den sydlige kinesiske provins Yunnan.

Læs mere på www.wwf.dk/dk/Menu/Nyheder