CARE må indstille nødhjælp i Gaza

Redaktionen

CARE International blev torsdag tvunget til at indstille uddeling af livsvigtige medicinske nødforsyninger til hospitaler og lægeklinikker, samt babymad og tæpper til nyfødte i Gaza.

Det skyldes kraftige israelske bombeangreb i området omkring CAREs lagerbygninger, skriver organisationens danske afdeling i en pressemelding.

– Det er første dag CARE har været tvunget til helt at suspendere aktiviteterne i Gaza, siger Martha Myers, CARE Internationals landechef for Vestbredden og Gaza, og uddyber:

– Det er en tragisk situation – livsnødvendige leverancer var klar til at blive distribueret i dag, men vi kan ikke nå ud til mennesker i nød på grund af bombardementerne. I sidste uge måtte vores personale flygte fra en uddeling af fødevare på grund af bombardementerne.

– I går mens vores arbejdere var ved at pakke det medicin, vi skulle levere i dag, faldt der bomber i nærheden af lageret, og vores personale måtte smide alt hvad de havde i hænderne og flygte.

CARE opfordrer derfor endnu engang til øjeblikkelig våbenhvile og uhindret humanitær adgang, så man kan komme frem og hjælpe folk i nød.

– Folk, der arbejder for humanitære organisationer, er lige så udsatte som andre civile i denne konflikt, siger Martha Myers og fortsætter:

– Jeg er dybt bekymret for mit personale og for de mennesker, vi ikke kunne nå ud til i dag på grund af bombardementerne. Vi håber at kunne genoptage alle aktiviteter i morgen, hvis det er sikkert nok.

De leverancer, som skulle have været ud torsdag, var særligt nødvendige, fortæller Martha Myers, eftersom de var rettet mod gravide og mødre og deres spædbørn.

Ifølge FNs Befolkningsfond (UNFPA) er der 40.000 gravide kvinder i Gaza og 170 kvinder føder hver dag. Mange af dem kan ikke komme frem til hospitaler eller modtage sundhedspleje til deres babyer.

– 170 fødsler om dagen betyder, at der er 340 mødre og nyfødte som er særligt sårbare, og som har behov for specialiseret pleje, korrekt ernæring og adgang til sundhedsklinikker og lægekontrol efter fødslen. De nyfødte har brug for varme, renhed, ernæring og komfort, anfører Martha Myers, og lægger til:

– Intet af dette er tilgængelig i Gaza lige nu, og disse børn og deres mødre lider under krigens konsekvenser.

Siden konflikten begyndte den 27. december, har CARE distribueret alt fra friske fødevarer og medicinsk udstyr, til varmeovne, modermælkserstatning, babymad, bleer, sæbe og tæpper og plastikpresenninger til bl.a. hospitaler og familier i Gaza.

CARE om CARE

CARE er en af verdens største humanitære hjælpeorganisationer, der yder bistand i næsten 70 lande. CARE har arbejdet i Israel, på Vestbredden og i Gaza siden 1948 (dog ikke mellem 1984-1994), oprindeligt med at hjælpe jødiske flygtninge.

I dag arbejder CARE i Gaza og på Vestbredden med bl.a. fødevaresikkerhed, sundhed, vand og fordeling af friske fødevarer.