Carl Bildt hos RCT-partner i Gaza

Redaktionen

En svensk delegation med udenrigsminister Carl Bildt i spidsen har netop været på besøg hos Gaza Community Mental Health Programme (GCMHP), der er partner for Rehabiliterings- og Forskningcenter for Torturofre (RCT) i København.

GCMHP har udsendt dette telegram, som let redigeret er oversat af RCT:

Carl Bildt besøgte 3. februar GCHMP sammen med en delegation, der også bestod af den svenske generalkonsul i Jerusalem, lederen af det svenske samarbejdskontor og embedsmænd fra det svenske udenrigsministerium og det svenske konsulat i Jerusalem.

Delegationen mødtes med Dr. Eyad El-Sarraj, præsident for GCMHP, Dr. Ahmad Abu Tawahina, generaldirektør, og andet administrativt personale. Mødet blev indledt af El-Sarraj, der bød delegationen velkommen og betonede mødets vigtighed, særligt i lyset af den seneste israelske krig mod Gaza.

El-Sarraj hilste et europæisk engagement velkommen og understregede dets vigtighed. Han forklarede de både kort- og langsigtede psykosociale forgreninger af den israelske krig mod Gaza, såvel som dens politiske implikationer, og sammenlignede krigen og den interne splittelse med begivenhederne for det palæstinensiske folk i 1948 (fordrivelserne ved Israels tilblivelse, red.).

Ydermere understregede El-Sarraj vigtigheden af at bruge den nationale palæstinensiske forsoning som et afsæt til en stabilisering af situationen i Palæstina.

Han slog samtidig en tyk streg under det internationale samfunds rolle i den sammenhæng, hvor man ikke mindst skal huske den historiske rolle, som Sverige har spillet i den både politiske og tekniske støtte til Palæstina.

El-Sarraj forklarede de sundhedsmæssige konsekvenser og pegede han på den tilstand af frygt og panik, der præger den palæstinensiske befolkning i Gaza-striben i forhold til de israelske angreb og som har rødder i de traumatiske begivenheder, som det palæstinensiske folk, særligt børnene, har oplevet i krigstid.

Han sagde, at alle palæstinensere i Gaza-striben har været udsat for direkte eller indirekte vold – og at de fleste, der har været ramt, har været børn, der har mistet familiemedlemmer og hjem.

Børnene har været vidner til frygten i deres mødres øjne og de magtesløse fædre, der har været ude af stand til at yde beskyttelse og støtte. El-Sarraj estimerer, at 40-50 procent af børnene vil udvikle mindst én form for Post Traumatisk Stress Syndrom (PTSD), medmindre de får øjeblikkelig behandling.

El-Sarraj nævnte den stigende følelse af harme og anti-israelske holdninger i Gazas befolkning. Hvis der ikke sker en politisk eller økonomisk forandring i det regionale miljø vil disse følelser føre til mere radikale holdninger og voldelig adfærd for de kommende generationer af palæstinensere.

El-Sarraj mente, at israelerne, der selv har oplevet en lang historie af forfølgelse fra nazisterne, burde være meget mere påholdende med at forfølge andre. For ham går vejen til fred via retfærdighed i form af at give palæstinenserne basale menneskerettigheder og muligheder som ligeværdige mennesker.

I forhold til den interne palæstinensiske politik udtrykte El-Sarraj bekymring over delegitimiseringen af Fatah og Hamas som et resultat af splittelsen. El-Sarraj fokuserede på vigtigheden af at engagere alle palæstinensiske partier i en politisk proces, inklusiv Hamas.

Det internationale samfund, særligt EU, bør i den sammenhæng spille en positiv rolle ved at støtte en national palæstinensisk enhedsregering og samarbejde med den for en genopbygning af Gaza.

El-Sarraj udtrykte sin tro på, at en ændring af det politiske og økonomiske miljø i Palæstina er den eneste måde at skabe positive holdninger til fred i regionen. Respekt for menneskerettigheder fra alle sider er fundamentet for en sådan proces.

Den svenske udenrigsminister understregede det synspunkt, at politiske valghandlinger kan blive et middel for politiske processer og for genopbygningen af Gaza.

Carl Bildt anførte nødvendigheden af at holde grænserne til Gaza åbne for råvarer og genopbygningsmaterialer i Gaza. Han betonede også vigtigheden af arabiske landes tiltag og roller i den palæstinensiske forsoning.

Endeligt takkede Bildt El-Sarraj og Gaza Community Mental Health Programme og roste deres rolle i arbejdet med at udbyde sundhedsservice i Gaza og fremme civilsamfundet i Palæstina.