RCT: Massive krænkelser i Sri Lanka

Redaktionen

KOMMENTAR

Af Erik Wendt
program manager for Asien i RCT
(artikel i marts-udgaven af RCT NYT)

Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturofre (RCT) i København er stærkt bekymret over den humanitære krise og de systematiske og brutale krænkelser af menneskerettighederne, der følger i kølvandet på den 25 år lange konflikt mellem de srilankanske regeringsstyrker og De Tamilske Tigre.

I Sri Lanka har den årelange krig mellem regeringen og De Tamilske Tigre (LTTE) medført ufattelige lidelser for hundredetusinder af uskyldige familier i konfliktområdet i den nordlige del af øen ved Indiens fod. De lever i et mareridt på liv og død, fanget i kampe mellem singhalesiske regeringstropper og LTTE.

Det internationale samfund har ikke hidtil evnet at få regeringen i Sri Lanka til at stoppe krigen og dermed afbøde den humanitære katastrofe. Internationale appeller om øjeblikkelig våbenhvile og adgang for humanitær nødhjælp preller af på regering og hærledelse.

I skyggen af konflikten krænker regeringen systematisk menneskerettighederne. En veritabel klapjagt på regimekritiske pressefolk og organisationer er i gang.

Drab på regimekritikere

Regeringen fastholder, at den fører en legitim krig, at situationen er under kontrol og at de civile tabstal er langt overdrevne. I regeringens retorik er den humanitære krise forårsaget af LTTE.

Landets sejrssikre ledelse under præsident Mahinda Rajapakse forsikrer igen og igen det internationale samfund om, at den bestemt ikke har noget ønske om at tilsidesætte menneskerettigheder eller at forhindre, at humanitær bistand når frem til de nødlidende.

Kendsgerningen er imidlertid, at krigen understøttes af et sæt radikale undtagelseslove, der giver store beføjelser til politiet, bl.a. mulighed for at bruge tortur og hårdhændede forhørsmetoder.

Undtagelsestilstanden gør samtidig regeringen i stand til at kontrollere pressen og forhindre, at uafhængige medier får adgang til krigszonen for at dække den blodige udvikling.

I Sri Lanka kan det at skrive kritisk om krigen medføre likvidering. Den anerkendte redaktør på den engelsk-sprogede avis The Sunday Leader, Lasantha Wikramatunga, blev i januar 2009 likvideret på åben gade i hovedstaden Colombo.

Drabet er hverken blevet fordømt eller forsøgt efterforsket af myndighederne. Lasantha Wikramatunga er blot den seneste af adskillige journalister, der er myrdet i Sri Lanka.

Trusler mod RCT-partnere

RCT har sammen med Asian Human Rights Commission (AHRC) og lokale partnerorganisationer i mange år dokumenteret grove krænkelser af menneskerettigheder i Sri Lanka.

Det er dokumentation af en dagligdag, hvor kidnapninger, tortur, mord og tvungen rekruttering til mere vold og en umulig krig er blandt de alvorlige brud på menneskerettighederne.

Desværre er situationen blevet forværret. Menneskeretsorganisationer er fortvivlede over de langsigtede psykologiske og sociale konsekvenser for befolkningen som helhed.

RCTs partnerorganisationers arbejde mod tortur i Sri Lanka bliver fortsat vanskeligere og farligere. De oplever, at anonyme personer foretager telefonopkald og fremturer med dødstrusler mod personalet.

Den 24. januar 2009 blev RCTs lokale partner, Right to Life, ringet op og en anonym mandsstemme fremførte: “Hvis I ikke stopper jeres arbejde vil 2 eller 3 af jer blive myrdet”.

RCT og AHRC tager disse trusler meget alvorligt. RCT har øjeblikkeligt protesteret til Sri Lankas regering og politidirektør med krav om, at disse dødstrusler bliver undersøgt, og de nødvendige skridt for at beskytte ansatte og deres familier tages.

Amitha Arriyaratne er en modig advokat. Han vover fortsat at føre sager om tortur ved retten i Sri Lanka, men frygter nu for sit liv og ikke mindst for sin hustru og 2 små børn.

Han blev den 27. januar 2009 truet på livet og overfaldet på politistationen i Negombo. 3 dage senere blev hans hus sat i brand af ukendte personer. Politiet kom for sent til gerningsstedet og har ikke foretaget nogen undersøgelse i denne sag.

RCT er bekymret for, at Sri Lanka helt ophører med at være et civiliseret retssamfund baseret på respekt for menneskerettigheder og demokratiske idealer.

Den srilankanske regering kan måske vinde en militær sejr over De Tamilske Tigre, men vil med sikkerhed ikke vinde freden som følge af de frygtelige menneskeretslige og humanitære konsekvenser for befolkningen.

RCT vil fortsætte med at støtte det nødvendige arbejde for menneskerettigheder og mod tortur og organiseret vold i landet.

Se også www.rct.dk