Roskilde Festival støtter hiphop-center i Gaza – trænes af danske rappere

Redaktionen

Foreningen Roskilde Festival støtter nu unge i et af verdens brændpunkter ved at donere en million kroner til at skabe et hiphop-center i Gaza, skriver festivalen på sit website.

Gaza-striben har været besat over de sidste 2 år, og fattigdommen er eskaleret. Senest er området tilmed ramt af den altødelæggende krig, og mange unge har mistet venner og pårørende, hedder det.

Musik – og hiphop i særdeleshed – er blevet en vigtig livsnerve for de unge i Gaza. Musikken og lyrikken, der bliver udtrykt gennem hiphoppen, fungerer som en ventil, hvorigennem de unge kan finde rum til at få deres frustrationer, håb og drømme ud fra en hverdag præget af konstant undertrykkelse og brud på basale menneskerettigheder.

Donationen på 1 million kroner overrækkes til Center for Kultur og Udvikling (CKU), en institution under Udenrigsministeriet/Danida, der har til formål at indarbejde kulturområdet i dansk udviklingsbistand.

Skal styrke ungdomskulturen

Hiphop-centret skal danne rammerne for træningsforløb inden for hiphoppens discipliner – koncerter, events osv. – og generelt styrke ungdomskulturen i Gaza på fredelig vis.

Flere konkrete tiltag i hiphop-huset er på tegnebrættet: indspilningsstudie, radio, bibliotek, øvelokale, mobilscene til de optrædende samt en række træningsforløb med deltagelse af danske rappere.

Kulminationen af disse træningsforløb bliver en hiphop-talentkonkurrence, som efter “X-Factor-modellen” live-transmitteres på TV, og vinderen kåres via sms-afstemning.

Der vil være 2 finaler – én i Gaza og én på Vestbredden – da folk pt. ikke kan rejse ud af Gaza. En hiphop-finale i Gaza vil have stor symbolsk og politisk betydning.

Etableringen af hiphop-centret påbegyndes i efteråret 2009.

“Med denne donation vil vi gerne markere en tiltrængt støtte til et område i et af verdens brændpunkter, som har brug for al den hjælp, vi i de vestlige lande kan give. Dette projekt er kulturelt og henvender sig til unge og stemmer således perfekt overens med vores formålsparagraf, mens det også signalerer en holdning”, anfører foreningen bag Festivalen og fortsætter:

“Projektet er et godt eksempel på tiltag, der kan give de unge i Gaza den styrke og det mod, der skal til for at medvirke til at forandre det samfund, de lever i”.