Palæstinensiske fangers dag markeres fredag i København

Redaktionen

Fredag den 17. april er en betydningsfuld dag på den palæstinensiske Vestbred og i Gaza, skriver organisationen Human Rights March i en pressemelding tirsdag.

Denne dag har menneskeretsorganisationer i Israel og Palæstina viet til de flere end 10.000 palæstinensere, som befinder sig i israelsk fangenskab. Langt de fleste er mænd, næsten 400 fanger er børn og unge fra 12-års alderen og ca. 75 er kvinder.

Også i København markeres dagen (se mere neden for).

Enhver palæstinensisk familie har eller har haft et eller flere familiemedlemmer, som har været i israelsk fangenskab. Det skønnes, at over 40 procent af den mandlige befolkning og 1/4 af alle palæstinensere er eller har været i israelsk fangenskab.

Der befinder sig én israeler i palæstinensisk fangenskab. Det drejer sig om Gilad Shalit. Han befinder sig på et ukendt sted og under forhold, som ikke er oplyst.

Alle familier er dybt bekymrede og berørt af de problemer, som arrestationer og fangeophold betyder. Uden at undervurdere familien Shalits bekymringer og usikkerhed vil vi den 17. april koncentrere os om de flere end 10.000 palæstinensere i israelsk fangenskab, hedder det.

Savnet af familiemedlemmer er dybt traumatiserende. Det kan være en ægtefælle, en far, en bror, en mor eller søster, som man ikke har kontakt med i måneder og år.

Det skyldes ifølge pressemeddelelsen, at Israel i strid med den fjerde Genevekonvention anbringer fangerne på israelsk område, hvortil voksne palæstinensere har meget begrænset adgang og besøgstilladelser er sjældne. Brevveksling tillades ikke i alle fængsler.

Efter løsladelsen har mange fanger store problemer med at vende tilbage til en ”normal” tilværelse. Fængselsophold – der for de flestes vedkommende har betydet tortur, helbredsnedbrydende forhold og ydmygelser – efterlader ofte de løsladte med traumer og kroniske sygdomme, og mange vender samfundet ryggen.

Politisk og mediemæssigt kan interessen for de palæstinensiske fanger ligge på et lille sted, og generelt er der meget lidt viden om deres situation.

“Derfor vil vi benytte dagen til at gøre opmærksom på de mange vidnesbyrd, der er, om at Israel i forhold til de palæstinensiske fanger overtræder Menneskerettighederne, FNs Børnekonvention, FNs Torturkonvention samt en række andre humanitære konventioner”, lyder det.

Den 17. april på Rådhuspladsen i København kl. 15 – 19 markeres dagen med taler af prominente aktører og indslag med musik, sang og dans. Se meget mere om programmet i u-landsnyts rubrik “Dansk kalender” under dato 17.04.09.

Arrangør er ”Human Rights March – Kvinder i dialog – Palæstina – Israel – Danmark.”

Man kan gå til www.humanrightsmarch.dk for bl.a. at se rapporter fra israelske og palæstinensiske humanitære organisationer, samt nyhedsbreve fra israelske ”Women’s Organization for Political Prisoners”. Se også konklusionen fra Københavner Tribunalet om Israel og Folkeretten.