Det forbandede guld i Mongoliet

Redaktionen

“Hvor er vi uheldige at have guld i vores land. Uden guld ville floderne strømme og livet være normalt. Men nu er der ingen vej tilbage.«

Ordene kommer fra Dechindorj Ganbold, som i disse dage demonstrerer for at få den mongolske regering til at gribe ind og stoppe guldgraveriet, der ifølge demonstranterne er ved at ødelægge det smukke steppeland. Det skriver Politiken.dk.

Guldfeberen raser i landet, hvor ikke alene de store guldgravervirksomheder huserer, men hvor også almindelige mennesker i hundredtusindvis har slået sig på ulovligt guldgraveri.

Ifølge den amerikanske radiostation NPR er det op mod en sjettedel af befolkningen, som leder efter guld – de fleste af dem på eget initiativ og blot med de midler, de har til rådighed. De samler sig i udkanten af de store mineområder og sammen med mineselskaberne er de godt i gang med at ødelægge landets sletter, som efterlades som månelandskaber – ødelagte af graveriet og forurenet af kemikalier, som bruges i udgravningen.

Foreløbig har regeringen intet gjort for at standse aktiviteterne, for der er store penge at hente. Den autoriserede minedrift udgør 20 pct. af statens BNP og ifølge Politiken.dk anslås det, at de ulovlige gravere henter endnu mere op.