EUs udviklingskommissær bakker op om kritisk NGO-rapport – om EU

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

EUs nye udviklingskommissær, den lettiske politiker, Andris Piebalgs, bakkede torsdag op om en kritisk NGO-rapport om EU-landenes løfter om større udviklings-bistand, skriver samarbejdsplatformen Concord Danmark i en pressemelding fredag.

Det er første gang, en EU-kommissær direkte kommenterer den årlige rapport fra NGO-samvirket Concord, og med Europa-kommissionen i ryggen bakker Piebalgs både op om, at med-lemslandene skal holde deres løfter om at forøge u-landsbistanden, og at der er behov for konkrete handlingsplaner for at nå 2015-målene.

Desuden er han enig i et klart fokus på fattigdomsbekæmpelse i EU’s og medlemslandenes udviklingspolitikker, sammenhæng i politikken overfor Den 3. Verden og demokratisk ejerskab for at sikre effektiv bistand.

Den årlige AidWatch-rapport med titlen “More and Better EU aid can score Millennium Development Goals”, udgives af Concord, den europæiske NGO-sammenslutning for nødhjælp og udvikling.

Rapporten kom ud torsdag og inde-holder en vurde-ring af bistandens kvantitet og kvali-tet og et afsnit om hver enkel medlemsstat, hvor der bl.a. redegøres for, om de lever op til deres individu-elle 2010-delmål. 


I sin kommentar til rapporten siger Andris Piebalgs: 


– Denne rapport kommer på et rigtigt tidspunkt, da EU’s udviklingsministre mødes på mandag i Udenrigsrådet. Europa-Kommissionen har krævet, at medlemsstaterne holder deres løfter om bistand. Europas troværdighed hviler på, at vi holder os til vores forpligtigelser.

– Vi forbereder FN-topmødet om 2015-målene i september, og derfor har vi brug for et fornyet engagement over for vores partnere samt en fælles holdning, så Europa taler med én stemme i New York. Vi skal give den bistand, vi har lovet, gøre den mere effektiv og få andre EU-politikker til at arbejde for udviklingsmålsætningen om fattigdomsbekæmpelse.

– Vi har kun 5 år til at nå 2015-målene, det er muligt og for vigtige til, at vi løber fra forpligtelserne.

Han fortsætter:

– Med hensyn til størrelsen af bistanden, bakker jeg fuldt op om, at medlemsstaterne skal udarbejde konkrete og troværdige årlige handlingsplaner for at opfylde vores 2015-mål på 0,7 pct. af BNI. Dette er afgørende, hvis vi skal opfordre vore internationale partnere til at matche EU’s ambitionsniveau.

– Hvad angår 2015-målene opfordrer rapporten til, at støtten gives ud fra et primært fokus på fattigdomsbekæmpelse. At omfordele bistanden til de lande, der er længst fra at nå 2015-målene og de lande, der er mest skrøbelige, er i særdeleshed et kerneområde i Kommissionens 12-punktsplan vedtaget den 21. april i år for at nå 2015-målene.

– Jeg kan meddele, at Afghanistan og Afrikas Horn vil være blandt de første pilotcases i dette efterår.

– Men bistand kan ikke gøre det alene. Vi har brug for, at bistanden er effektiv og en del af en større sammenhæng. Som rapporten siger, handler det om “mere” men også “bedre” bistand.

– I den henseende deler jeg Concords opfordring til mere demokratisk ejerskab i partnerlandene for at gøre bistanden mere effektiv. Det er velkendt, at god regeringsførelse er en forudsætning for et lands vej ud af fattigdom.

– Mere specifikt opfordrer rapporten til gennemførelsen af EU’s Gender Action Plan fremlagt af Kommissionen på kvindernes internationale kampdag den 8. marts 2010. Denne handlingsplan vil forhåbentligt blive godkendt af Ministerrådet på mandag, så den kan realiseres.

– Bedre bistand betyder også sammenhængende EU-politikker, der tjener udviklingsformålet. Dette omfatter områderne handel, klimaændringer, migration og fødevaresikkerhed. Jeg har allerede pro-aktivt engageret mine kolleger i Kommissionen til at sikre koordinering af den politiske beslutningsproces på disse områder. 


– Når det kommer til stykket, er vores fælles målsætning at udrydde fattigdom ved at sikre, at enhver Euro brugt, reelt har en virkning og genererer yderligere investeringer fra andre partnere. Dette er et fælles ansvar delt mellem offentlige og private aktører. Og det er den eneste måde at sikre en mere bæredygtig vækst og flere job til alle mennesker i udviklingslandene”. 


– Med hensyn til definitionen af bistand, baserer Kommissionen sin analyse på den internationalt anerkendte definition af officiel udviklingsbistand (ODA), der er aftalt i OECD. Denne definition omfatter gældseftergivelse, flygtninge og studerendes omkostninger, slutter Andris Piebalgs.

Man kan læse hele AidWatch-rapporten på http://www.concorddanmark.dk.

Yderligere information: Kommissionens 12-punktshandlingsplan for at nå 2015-målene: IP/10/451

Et opdateret ”EU donoratlas”, der viser Kommissionens og medlemsstaternes bistand, er tilgængeligt online på: http://development.donoratlas.eu/index2010.htm

En EU-finansieret overvågningsside, der måler fremskridtet i forhold til 2015-målene: http://esl.jrc.it/dc/