UNDP: Kolossalt vigtigt valg i Afghanistan

Redaktionen

Torsdag den 20. august holdes der præsident- og lokalvalg i Afghanistan.

Det er anden gang, der afvikles frie valg i det krigsramte centralasiatiske land siden Taliban-regimets fald i 2001, skriver det nordiske kontor for FNs Udviklingsprogram (UNDP) i en rundsendelse mandag.

Valget vil være kolossalt krævende. Afghanistan oplever stadig uroligheder, statslige institutioner er svage, infrastrukturen mangelfuld og analfabetisme udbredt. Landet er helt afhængigt af støtte fra det internationale samfund, anfører UNDP.

Det er over 30 år siden, afghanerne selv holdt valg. Her i 2009 er det de nationale afghanske myndigheder, som er ansvarlige for planlægning og gennemførelse af valget.

I forberedelserne har det internationale samfund givet råd og ydet assistance gennem UNDP og UNAMA (United Nations Assistance Mission to Afghanistan).

UNDP har koordineret valginformationsarbejdet, givet oplæring til den uafhængige valgkommission (IEC), forvaltet den finansielle støtte og sørget for at valghandlingen følger internationale standarder.

UNAMA har spillet en vigtig rolle i forhold til kandidater sikkerhed, og at vælgernes demokratiske rettigheder beskyttes. Arbejdet er et resultat af Sikkerhedsrådets resolution 1806.

13. juni blev listen med valgets 41 præsidentkandidater og de 3.178 provinsrepræsentanter offentliggjort. Af de 41 præsidentkandidater er 2 kvinder, og blandt dem, som stiller op til valg i provinserne, er 328 kvinder.

Valget vil afgøre mere end Afghanistans skæbne de næste 5 år. Valget er selve grundlaget for fremtidens Afghanistan, hedder det.

Et vellykket valg vil betyde, at Afghanistan får øget politisk stabilitet og styrket selvstændighed. Det er dermed vigtigt, at valget bliver åbent og retfærdigt, og at kandidaterne efter valget står ansvarlige overfor vælgerne.

Hvis dette lykkes, kan valget i Afghanistan få positive eftervirkninger i regionen som helhed.

Mere information om det forestående valg på www.afghanelections.org og www.undp.org.af

Yderligere oplysninger også hos Henrik Kastoft, Communication and liaison officer, UNDP Nordic Office, Midtermolen 3, 2100 Kbn Ø, tlf. direkte 35 46 71 54 og e-mail [email protected]