Nyt tiltag mod naturkatastrofer: Systematiske beskeder over mobilen

Redaktionen

En større kampagne skal gøre indbyggerne i Tadsjikistan bedre forberedt på de utallige naturkatastrofer, der rammer nationen i Centralasien.

Ét af de nytænkende initiativer er samarbejde med et mobilselskab, der regelmæssigt vil sende sms-beskeder om bl.a. jordskælv og oversvømmelser til sine abonnenter.

Mission Øst bliver ved med at styrke sin indsats på Disaster Risk Management området, og et af de nyeste tiltag er en kampagne, der ikke er set magen til i den tidligere sovjetrepublik Tadsjikistan, skriver organisationen i en pressemelding fredag.

Kampagnen er blevet til i samarbejde med landets nationale ”Committee of Emergency Situation” (CoES) og et privat mobilselskab.

Siden kampagnens start er flere end 30.000 pjecer om naturkatastrofer blevet uddelt, nationalt TV viser regelmæssigt 2 forskellige reklamer og 50.000 mobilabonnenter modtager information om naturkatastrofer via sms.

Samtidig kan befolkningen ringe til en gratis hotline for mere oplysning om, hvordan man eksempelvis bedst reagerer under en oversvømmelse.

Kampagnen er en del af et Mission Øst projekt, der delvist udføres i samarbejde med den lokale partner Nakukori og bl.a. finansieres af EUs Kontor for Humanitær Bistand, ECHO.

I alt får 907.000 personer gavn af projektet, der bl.a. indebærer optræning af civile beredskabsgrupper i udsatte landsbyer samt kortlægning af flugtruter.

Tadsjikistan ligger på grænsen mellem de indiske og eurasiske tektoniske plader og er et meget bjergrigt land lige nord for Afghanistan. Næsten halvdelen af landet ligger i 3.000 meters højde eller mere. Derfor rammes Tadsjikistan ofte af jordskælv.

De fleste huse i landområderne er bygget af mursten af mudder og derfor meget sårbare over for naturkatastrofer. Kombineret med meget lidt viden om, hvordan man beskytter sig imod oversvømmelser, jordskælv og mudderskred, samt en ringe kapacitet til selv at forebygge, resulterer det ofte i en katastrofe, hvor indbyggerne mister hjem, afgrøder, husdyr, og i værste tilfælde livet.

Yderligere oplysninger hos Mission Østs pressekontakt, Tania Rusbjerg på tlf.
39 61 20 48 eller på mail [email protected]

Mission Øst om Mission Øst

Mission Øst er en dansk international hjælpeorganisation, der yder akut nødhjælp og langsigtet udviklingshjælp i Østeuropa og Asien. Vi baserer arbejdet på kristne værdier og hjælper mennesker i nød uanset race, religion og politisk ståsted.

Mission Øst gennemfører projekter i Afghanistan, Armenien, Nepal og Tadsjikistan. Vi samarbejder med lokale partnere i Bulgarien og Rumænien.

Mission Øst bygger blandt andet kanaler, der leder vandet sikkert væk fra landsbyerne i stedet for at oversvømme og ødelægge huse og afgrøder.