Danmark har ydet kontant støtte til lørdagens historiske valg i Afghanistan

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Danmark har på mange måder søgt at støtte lørdagens første demokratiske valg i Afghanistan, der forhåbentligt markerer et vendepunkt for landet og et vigtigt skridt i demokratiseringsprocessen, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse fredag.

Integrations- og Udviklingsminister Bertel Haarder (V) udtaler i den anledning:

– Danmark har givet et betydeligt bidrag til forberedelsen af præsidentvalget i Afghanistan, både til registreringen af vælgere og til selve valgets afvikling. Det er mit håb, at de mange registrerede vælgere vil benytte deres stemmeret på valgdagen, og at valget kan gennemføres fredeligt, og at alle politiske kræfter vil respektere resultatet.

Valgprocessen har været præget af den ustabile sikkerhedssituation. Til trods herfor det har den afghanske befolkning sluttet massivt op om valgprocessen. Omkring 10,5 mio. af de 11-12 mio. stemmeberettigede afghanere har ladet sig registrere til valget. Af dem af omkring 42 pct. kvinder. Danmark har bidraget med 14 mio. kr. til vælgerregistreringen i landet.

Danmark støtter også selve valget med 9,2 mio. kr. og bidrager hermed til at løse de store logistiske udfordringer ved valgets afvikling.

Der er i alt 4.900 valgsteder, hvor ca. 25.000 stemmebokse af dansk fabrikat er placeret. Ca. 125.000 valgtilforordnede er rekrutteret til at administrere valgstederne.

Der er gennemført omfattende træning af de valgtilforordnede og for at forhindre at folk stemmer flere gange, er der indkøbt langtidsholdbart blæk, som vælgerne skal dyppe deres ene tommel i, når de afgivet deres stemme.

Efter valget skal stemmeboksene transporteres fra de mange valgsteder – nogle steder på æselryg fra afsides egne af landet – til regionale centre, hvor stemmeoptællingen foregår.

Der befinder sig 2 danske valgobservatører i Afghanistan som en del af EUs valgobservationsteam. Også OSCE og private organisationer udsender observatører.

Der er dog ikke tale om egentlig udenlandsk valgobservation, hvorfra definitive konklusioner om valget kan drages. Det kræver dækning af et større antal valgsteder, end sikkerhedssituationen for observatørerne muliggør.