U-lande som reality-TV

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

U-landene har en gylden mulighed for at sætte sig på den bedste sendetid i dansk TV, skabe folkelig opbakning og samle penge ind til projekter, der kan forbedre de fattiges levevilkår.

Recepten er reality-TV. 14 danskere sendes sammen med et kamerahold til en fattig landsby i et u-land for at hjælpe lokalbefolkningen i løsningen af en række opgaver. Samtidig samler et hold fundraisere penge ind i Danmark.

U-landsorganisationerne er positive over for ideen, men Danmarks Radio tager forbehold. – Fattigdom skal ikke iscenesættes, siger underholdningschef Søren Therkelsen.

Det fremgår af en artikel i det nye nummer af Kontakt Globalt Magasin, hedder det i en pressemeddelelse fra Mellemfolkeligt Samvirke tirsdag.

Af andre artikler nævnes:

Til døden os skiller

I Nicaragua siger flere og flere kvinder fra. De vil ikke længere blindt acceptere, at mændene bestemmer. Det har Antonio svært ved at vænne sig til: ”Hendes øjne følger ham hele tiden. Han prøver at fæstne rebet. To gange falder han på gulvet. Han er fuld, rebet er ikke sat godt nok fast og løsner sig fra loftet, når han sparker stolen væk. Tredje gang bliver han hængende. Rebet strækkes ud, en mærkelig knasende lyd når hende, hans hoved falder til siden, munden gaber, tungen falder ud. Alt går meget stærkt og endda så uhyre langsomt”.

Jante er også afrikaner

Janteloven er blevet eksporteret til Afrika, hvor alle, der tror, de har noget at byde på, nok skal blive mindet om, at småligheden trives ganske godt i fattigdommen. For Chinedu Okoyes familie blev misundelsen for meget. Med en gryde kogende vand lod den ham forstå, hvad PhD betyder i Nigeria: Pull him Down.

Militærbistand 

Udviklingsorganisationer og militær skal i stigende grad finde fælles fodslag mod en bedre verden. Tematillægget FOCUS Kontakt har reportager fra Afghanistan, Tanzania og Kenya. Velegnet til undervisningsbrug i de gymnasiale uddannelser.

Eksempler på det øvrige indhold i Kontakt Globalt Magasin:

Bolivias vilde vesten – ”Et meningsløst sted at være turist”
Jagten på idolerne – Iran retter blikket mod vest
Smagsdommerne – fra Nepal, Zimbabwe, Guatemala og Danmark

Kontakt Globalt Magasin nr. 2, marts 2004, 60 sider (inkl. FOCUS Kontakt) – ill. i farver, udgivet af Mellemfolkeligt Samvirke, Kr. 48,00. Abonnement se www.ms.dk/kontakt

Yderligere oplysninger hos redaktør Christian Korsgaard, Mellemfolkeligt Samvirke, tlf. 77 31 00 40.