Debat om landbrugsbistanden (49): Dansk landbrug – Landbrug og erhvervsliv skal hjælpe u-landene

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Værdikæden for fødevarer – fra landbrug over produktion til handel – har fået en høj og tiltrængt prioritet i regeringens strategi for den danske udviklingsbistand.

Derfor hilser Landbrug & Fødevarer oplægget velkomment, fremgår det af en presseudtalelse tirsdag.
 
Der ligger store perspektiver i regeringens forslag til den fremtidige strategi for Danmarks udviklingsbistand. Efter 16 år med de nuværende retningslinjer for dansk udviklingsbistand drejes de centrale politiske prioriteter og principper i en ny retning, og det er glædeligt, mener direktør i Landbrug & Fødevarer, Michael Stevns.

– Øget fokus på landbrugs- og erhvervsudviklin-gen er et skridt i den rigtige retning, ligesom vi mener, det er fornuftigt at fokusere på særlige indsatsområder, som udover at bidrage til udviklingen lokalt tjener Danmarks interesser af bl.a. sikkerheds- og handelsmæssig karakter, siger Michael Stevns.
 
LANDBRUGET I EN NØGLEROLLE

70 pct. af verdens fattige bor i landdistrikter og er helt eller delvist afhængige af landbrug. Derfor er bekæmpelse af sult og fattigdom tæt knyttet til vækst i landbrugssektoren.

Bistand til landbrugsudvikling er en dansk spidskompetence, og set i en værdikædesammenhæng, er det ubetinget den sektor, hvor Danmark kan nå længst med sin bistand.

– Vi bør i langt højere grad satse på udvikling af et konkurrencedygtigt landbrug i Afrika, hvor alle led i værdikæden sikres en harmonisk udvikling uden at hvert led nødvendigvis har behov for støtte, anfører Michael Stevns og uddyber:

– Dette skal ske på et bæredygtigt grundlag, hvor faktorer, der hidrører fra klimaændringer, også tænkes ind, og hvor der i langt højere grad end nu satses på demokrati, herunder lige rettigheder for mand og kvinde, som vi jo kender det fra de fleste andre steder i verden.

– På denne måde kan vi inddrage udviklingslandene i globaliseringen, hvor de bliver aktive medspillere i den internationale handel, gør han gældende.

PRIVAT VÆKST OG DE GODE HISTORIER

Strategien er samlet i 5 politiske prioriteter, som indbyrdes er stærkt sammenhængende. Strategien viser en klar linje fra de oprindelige 2015-mål over Afrika-kommissionens anbefalinger til nu regeringens udviklingspolitiske strategi.

Yderst vigtigt i den nye strategi er, at den åbenlyst prioriterer vækst i den private sektor, og at bistandseffektivitet i højere grad end tidligere sættes i fokus.

– Partnerskaber mellem virksomheder i Danmark og udviklingslandene betyder gensidighed og fælles ansvar. Det er vigtigt at udviklingslandene selv er aktive i deres udvikling, og man skal huske, at bistandseffektivitet er lige så vigtigt for modtageren som donoren. Men effektivitet i den forbindelse er også at foretage fravalg selv om vi ved, at dette gør ondt de ramte steder, siger Michael Stevns.

Han mener, at der desuden bør sættes fokus på de mange positive historier om danske projekter der lykkes og dansk hjælp, der virker.

– Jeg er helt overbevist om, at danskerne gerne vil høre, hvad Danmark gør i udviklingslandene. Der er masser af rigtigt gode historier gemt bag de mange bevillinger, som Danmark giver. Og derfor kan jeg kun juble over, at vi nu har fået en ny minister for området, som netop besidder kommunikation om komplicerede, nære problemstillinger, som en kernekompetence.

——-
Landbrug & Fødevarer repræsenterer landbruget og fødevareerhvervet i Danmark. Organisationen er resultatet af en fusion mellem Landbrugs-raadet, Danske Slagterier, Dansk Svineproduktion, Dansk Landbrug med Dansk Landbrugs Medier og Dansk Landbrugsrådgivning, samt væsentlige dele af Mejeriforeningens aktiviteter.

Landbrug & Fødevarer repræsenterer Danmarks største kompetence-klynge med 150.000 beskæftigede og en samlet eksport på mere end 100 mia. kr. årligt.

Yderligere oplysninger hos
Rasmus Holm Thomsen
Kommunikationskonsulent
tlf. 33 39 48 13 og mobil 61 26 67 01
E-mail [email protected]
Landbrug & Fødevarer
Udkærsvej 15
8200 Århus N
www.lf.dk