JP: Regeringen løber fra løfte om øget u-landsbistand

Forfatter billede

Regeringen løber fra et gammelt løfte om øget u-landsbistand, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten fredag.

I 2009 lovede daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen, at den danske u-landsbistand ville vokse, men i regeringsgrundlaget, der blev præsenteret forleden, hedder det:

” Regeringen vil som bidrag til at sikre den nødvendige konsolidering af de offentlige finanser i perioden 2011-13 fastholde u-landsbistanden nominelt på samme niveau som i 2010, idet det sikres, at bistanden ikke falder til et niveau under 0,8 pct. af BNI.”

Handlingsplanen slår fast, at fattigdomsbekæmpelse osse i den nye udviklingsstrategi vil være målet for dansk bistand.

Regeringsgrund-laget

I regeringens sam-lede programer-klæring for Dan-marks u-lands-bistand hedder det:

”Regeringen vil udarbejde en udviklingspolitisk strategi, hvor for-målet fortsat er at bekæmpe fattig-dom, og hovedpar-ten af dansk bistand fortsat vil gå til Afrika.

Men regeringen vil yde en mere fokuseret bistand, så effekten bliver større. Der vil blive stillet skarpt på vækst og beskæftigelse; miljø, energi og klima; sikkerhed og udvikling samt demokrati, menneskerettigheder og god regeringsførelse. Vi vil samarbejde med NGOer, der arbejder for åbne samfund, demokrati og menneskerettigheder.

Vi skal også sikre, at vi får mest mulig udvikling for pengene. Resultaterne af hvert enkelt udviklingsprojekt skal dokumenteres, kommunikeres og nyttiggøres i forhold til fremtidige indsatser.

Regeringen vil inden for u-landsbistanden tage initiativ til et nyt internationalt orienteret forskningsprogram, der skal forske i og dokumentere, hvad der virker, og hvad der opnås ved indsatsen i samarbejde med internationale eksperter, universiteter og succesfulde private bistandsorganisationer.

Regeringen vil som bidrag til at sikre den nødvendige konsolidering af de offentlige finanser i perioden 2011-13 fastholde u-landsbistanden nominelt på samme niveau som i 2010, idet det sikres, at bistanden ikke falder til et niveau under 0,8 pct. af BNI.”