Ulla Tørnæs betænkelig ved at lade remitter (hjemsendelse af penge fra vandrearbejdere) være en del af finansieringen af strategierne for fattigdomsreduktion
Af Eva Rasmussen
Danmark er droppet fra en 14 til en 16 plads på UNDPs Human Development Index, og det er ikke væsentligt, sagde Jakob Simonsen, direktør for UNDPs nordiske kontor, da han tirsdag i København åbnede lanceringen af årets Human Development Report. Eva Pedersen, vicedirektør for UNDPs Human Develpment afdeling i New York, og udviklingsminister lagde op til debat.
– Vi skal se vores 16. plads i forhold til et af de mindst udviklede lande, Mali, der ligger på plads nummer 178, sagde Jakob Simonsen, der understregede, at forskellen er mere end tal i en tabel. Den betyder, at vi i Danmark gennemsnitligt lever 30 år længere end folk i Mali. UNDPs årlige rapport, der i år udkommer for 19. gang, er et redskab i kampen mod fattigdommen.
Årets tema er migration.
– Mobilisation skal være et valg, ikke noget, man tvinges til, sagde Eva Pedersen i sin gennemgang af rapporten, og tilføjede: – Det er den ulige fordeling af mulighederne, der skaber migrationen, og der er osse ulige muligeder for at flytte sig. Det er sværest for de fattigste.
– Migration kan ikke erstatte en bredere udviklingsindsats, men den kan være et vigtigt redskab for husstande og familier, som søger afveksling og en forbedring af deres leveforhold, specielt i udviklingslandende.
Rapporten har seks anbefalinger. Den sidste skabte diskussion mellem Ulla Tørnæs og Eva Pedersen. Adskellige lande har budgetteret med remitterne som en del af finansieringen af deres fattigdomsstrategier. Det støtter UNDP-rapporten i anbefaling nummer 6:
Som en pakke af flere reformer anbefales det, at ”Gøre mobilitet til en integreret del af nationale udviklingsstrategier som en del af en bredere strategi, der skal reducere fattigdom og skabe bedre muligheder for borgerne.” Som en del af begrundelsen hedder det: ”Fordelene ved migration er bl.a. remitter – hvor det samlede beløb er større end den officielle udviklingsbistand – forbedringer i sundhed, uddannelse og andre områder, samt udviklingen af nye ideer og innovation.”
Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) var ikke begejstret for at lade remitterne gå ind i finansieringen af fattigdomsstrategierne. Hun understregede, at det gør fattigdomsbekæmpelsen sårbar. Osse migranterne rammes af finanskrisen, og den har ført til et alvorligt fald i remitterne.
– Den vigtigste opgave er at skabe bedre leveforhold i hjemlandene, sagde hun.
Eva Pedersen var ikke enig. –Netop fattigdomsstrategierne er et forsøg på at holde folk tilbage i landsbyerne, og på at støtte de dele af familien, der er efterladt. Det er det offentliges opgave, at de får mest muligt ud af de penge, de får tilsendt.
Eva Pedersen erklærede sig enig i, at migration ikke er svaret på fattigdom, men for mange det eneste valg.
Anbefalingerne
Rapportens øvrige 5 anbefalinger er, at:
1. Liberalisere og simplicifiere de måder, hvorpå mennesker søger arbejde i udlandet, både for midlertidige, sæsonbestemte og permanente jobmuligheder.
2. Sikre basale rettigheder for migranter, hvilket inkluderer grundlæggende menneskerettigheder for alle migranter uanset deres staus.
3. Nedsætte transaktionsomkostninger i forbindelse med migration, som f.eks. afgifter på pas og visa, skal reduceres.
4. Forbedre udbyttet for både migranterog distinationsland gennem oplysningskampagner om migration, samt reducere den økonomiske byrde, som associeres med migration i destinationslandet.
5. Gøre det muligt at drage fordel af intern mobilitet ved at fjerne hindringer for intern bevægelse og skabe adgang til tjenesteydelser for mennesker, der migrerer internt i et land.
Den danske regering er ved at udarbejde en ny udviklingsstrategi, blandt andet gennem møder med NGOer i udviklings cafeer.
– UNDP rapporten er et nyttigt instrument, og den vil blive inddraget i det næste cafemøde, der holdes 12. november, sagde Ulla Tørnæs, der dog – med en henvisning til Afrika Kommissionens konklusioner – understregede, at fattigdomsbekæmpelse er det centrale. – Den forudsætter vækst, arbejde og uddannelse, og den vækst kan udelukkede skabes, hvis det lokale erhvervsliv får lov til at udvikle sig.
Næste år udgives Human Development Report for 20. gang. Det bliver et jubilæumsnummer, hvor sammenhængen i temaerne fra de 19 foregående udgivelser bliver analyseret.
Læs hele rapporten: http://hdr.undp.org/en/reports/global/hdr2009