Kvinder og klima – FN udgiver ny rapport

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

The State of World Population 2009 med titlen ”En verden i forandring: kvinder, befolkning og klima” analyserer sammenhænge mellem klimaforandringer og befolknings-dynamikker og konkluderer, at kvinder er en del af løsningen.

Årets rapport bygger på forskning om sammenhænge mellem klimaforandringer og befolkningsdynamikker som f.eks. befolkningsvækst, migration, urbanisering og aldring. Med henvisning til ekspert-citater som disse viser den, at sammenhængene kan være overraskende:

”En skilsmisse kan være årsag til mere CO2 udslip en en ekstra fødsel”
”… dollar for dollar ville investeringer i frivillig familieplanlægning og i pigers uddannelse på lang sigt reducere udledning af drivhusgasser mindst lige så meget som de samme investeringer i atom- eller vindenergi”
” … miljømæssige forringelser kan faktisk bidrage til et fald i internationale langdistance flytninger”.

Rapporten understreger med andre ord, at forholdet mellem befolkning og klima er yderst komplekst; forenklede sammenhænge mellem f.eks. befolkningsvækst, klimaproblemer og migration holder ikke ved et nærmere eftersyn. Men rapporten understreger først og fremmest, at det først og fremmest handler om mennesker – og specielt om kvinder, som er hårdest ramt af klimaforandringer. I forbindelse med lanceringen af rapporten udtaler UNFPAs Eksekutivdirektør Thoraya Ahmed Obaid: -Rapporten peger på at klimaforandringer ikke kun handler om teknologi. Det er et problem for mennesker, som er opstået pga menneskelig aktivitet. Mennesker bliver påvirket af klimaforandringer. Mennesker må tilpasse sig til dem. Og kun mennesker kan stoppe dem.

Rapporten viser, at investeringer i kvinder og piger – specielt i uddannelse og sundhed – vil have positiv indflydelse på både økonomi og klima. Kvinder med mere uddannelse får færre børn og har sundere familier. Kvinder, der har mulighed for at bruge effektiv prævention, får færre børn. I dag har over 200 millioner kvinder, der ikke ønsker at bliver gravide, ikke denne mulighed.

Rapporten udgives onsdag d. 18. november på flere sprog og lanceres i Danmark på et debatseminar arrangeret af FN’s Befolkningsfond (UNFPA) i samarbejde med Udenrigsministeret og Københavns Universitet. Arrangementet finder sted:
Onsdag den 18. November kl. 15.30-17.00 i Studiegården, Anneks A, Studiestræde 6, 1455 København K. Arrangementet vil bla. være med deltagelse af Udviklingsminister Ulla Tørnæs og Jeffrey Sachs, professor og direktør for “The Earth Institute”, Columbia University, New York (deltager via video-link)