En rapport fra en kommission, der har undersøgt præsidentvalget i Kenya 27. december 2007, kom ud fredag og er stærkt kritisk overfor landets valgkommission og dens håndtering af valget.
Af en udtalelse fra udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) fremgår det imidlertid, at der ikke umiddelbart vil blive draget konsekvenser, når det gælder omfanget af den danske bistand til det relativt velstående land i Østafrika.
Ulla Tørnæs har ellers netop været ude med riven overfor Nicaragua på grund af et angiveligt demokratisk efterslæb og bebudet justeringer af den danske bistand i nedadgående retning til det mellemamerikanske land.
– Den uafhængige undersøgelseskommission har gennemført et vanskeligt arbejde i en yderst betændt sag. Ansvaret for det kaotiske valg placeres hos Kenyas valgkommission. Den har ikke været tilstrækkelig uafhængig og har manglet kapacitet til at gennemføre sit mandat, siger Tørnæs og fortsætter:
– Rapporten kommer med en række anbefalinger, så en tilsvarende situation kan undgås i fremtiden. Som en vigtig samarbejdspartner for Kenya vil vi følge op på rapporten og dens anbefalinger med henblik på at styrke den demokratiske proces i Kenya.
– Jeg vil også i arbejdet med den kommende strategi for dansk støtte til demokrati og menneskerettigheder i udviklingslandene se på de erfaringer, som vi kan uddrage af problemerne i Kenyas valgkommission, slutter hun.
Baggrund (fra www.um.dk)
I opfølgning af Kenyas præsidentvalg den 27. december 2007, hvor valgobservatører rejste alvorlig tvivl om udfaldet af præsidentvalget, blev der i forbindelse med Kofi Annans mæglingsbestræbelser nedsat en international undersøgelseskommission af valget, som skulle undersøge valgforløbet samt komme med anbefalinger for at undgå gentagelser i fremtiden.
Professor Jørgen Elklit fra Århus Universitet blev udpeget som kommissionens sekretariatsleder.
Tilføjelse u-landsnyt:
Præsidentvalget blev af uafhængige observatører betragtet som så fuld af svindel og uregelmæssigheder, at det ikke ikke kunne betegnes om frit og fair. Tvivl i samme grad blev ikke rejst omkring landets parlamentsvalg.
Den angivelige svindel førte til omfattende optøjer med mindst 1.500 dræbte og 600.000 fordrevne fra blodige kampe mellem etniske grupper.
Striden endte med en samlingsregering mellem regering og opposition efter stærkt pres fra udlandet og bistandsdonorerne.
BBC skriver fredag:
South African Judge Johann Kriegler, chairman of the Independent Review Commission (Irec), said that it would be impossible to know who had really won the December elections.
The Irec said there was no evidence that the Electoral Commission of Kenya (ECK) was guilty of rigging the poll results in favour of President Kibaki or any other candidates.
The electoral crisis was due to systemic dysfunction of the entire electoral system and the ECK should be overhauled or replaced with a new body, the commission said.
– There is radical reform necessary to replace or transform the ECK with a new name – possibly a new image – composed of a lean policy-making body, Justice Kriegler said, adding: – The process was so impaired that the results were irretrievably polluted… Nobody will ever be able to say who won or who lost this election.
The panel recommended that Kenya should adopt a new voter registration system to restore electoral integrity.
Man kan se hele rapporten på www.dialoguekenya.org/report.aspx