Løftet pegefinger fra Tørnæs til Nicaragua – bistanden nedjusteres

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Det danske programsamarbejdsland, Nicaragua, er sat under kritisk lup af udviklingsminister Ulla Tørnæs (V).

”Bistanden til Nicaragua nedjusteres, da landets reformproces fortsat er meget langsom”, hedder det i ”Regeringens udviklingspolitiske prioriteter”, der blev offentliggjort tirsdag i forbindelse med fremsættelsen af finanslovsforslaget.

Men, nedjusteringen præciseres hverken i finanslovens tilsagn om bilateral støtte til det mellemamerikanske land frem til 2013, eller i anmærkningerne til finaslovsforslaget.

U-landsnyt har derfor bedt Ulla Tørnæs konkretisere, hvilke reformer, der går for langsamt, samt hvor beskæringerne i den danske støtte vil ske:

– Jeg er – ligesom de øvrige donorer – bekymret over udviklingen i Nicaragua. Det går bl.a. alt for langsomt med de reformer, der skal sikre uafhængige demokratiske institutioner, siger ministeren.

– Det er nødvendigt at afpolitisere bl.a. institutioner som valgrådet og retsvæsenet og få skabt en reel adskillelse mellem den lovgivende, den udøvende og den dømmende magt i Nicaragua. Vi følger selvsagt udviklingen nøje og er i tæt dialog med Nicaraguas regering, fortsætter hun og uddyber:

– Det er på den baggrund, at jeg har fundet det relevant at nedjustere de årlige udbetalinger til Nicaragua fra 190 mio. kr. i 2008 til 173 mio. kr. i 2009. Nedjusteringen bliver indarbejdet i fremtidige indsatser og vil ikke beskære allerede godkendte programmer.

– Der er tale om en mindre nedjustering. Bistandssamarbejdet med Nicaragua fungerer tilfredsstillende og giver gode resultater. Der stilles ikke spørgsmål ved Nicaragua som programsamarbejdsland. Finanslovsudkastet opererer med et langsigtet dansk engagement i Nicaragua, hvor Danmark fortsat vil være en af de største bilaterale donorer, slutter hun.

Nicaragua har været programsamarbejdsland siden 1993. Det skete på socialdemokratisk foranledning under dav. udviklingsminister Helle Degn. Hendes forgænger som politisk bestyrer af u-landshjælpen, dav. udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) ønskede ikke a gøre Nicaragua til egentligt samarbejdsland.

Samtidig med, at Danmark løfter pegefingeren, har USA givet tilsagn om fortsat bistand.

Både USAID (Amerikas Danida) og den særlige millennium fond, som styres håndfast af præsident George W. Bush, vil støtte det sandiniststyrede Nicaragua med omkring 500 millioner dollar om året, bekræftede landets nye ambassadør i det mellemamerikanske land, Robert J. Callahan, da han onsdag afleverede sine akkreditiver til præsident Daniel Ortega, oplyser dagbladet La Prensa.

I sin tale bad den amerikanske ambassadør dog Daniel Ortega om en respektfuld diskussion af de problemer, der måtte opstå mellem de to lande, ”så vi kan nå frem til acceptable kompromiser og fortsætte fremad sammen”.

– USA ønsker at støtte nicaraguanerne i forsøget på at styrke deres demokrati og udvikle deres økonomi. Alt det bygger på en moden dialog og gensidig respekt, sagde ambassadøren.