Igen blæst om udviklingsministerens privatøkonomi – på grund af mandens svinefarme

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) er kommet i ny modvind på grund af sin mands økonomiske interesser i svineproduktion i Østeuropa, skriver DR Online torsdag.

I et skema, hvor ministrene hvert år skal fortælle Statsministeriet om deres og deres ægtefællers personlige interesser, har hun ikke oplyst, at et selskab, som hendes ægtefælle, Jørgen Tørnæs, er medejer af, har aktier for 600.000 kr. i 2 svinefarmsprojekter i Rusland og Ukraine.

Statsministeriet har på opfordring fra Ulla Tørnæs vurderet sagen, efter at aktiebesiddelsen er blevet bragt frem i offentligheden af Nyhedsbrevet 3F. Ministeriet oplyser, at Ulla Tørnæs vil sende et nyt oplysningsskema til Statsministeriet.

I selskabet Krasnodar Agro A/S er Jørgen Tørnæs ikke alene bestyrelsesformand. Han ejer også aktier for 500.000 kroner i selskabet, anfører Nyhedsbrevet 3F. Oplysningerne bekræftes af selskabets direktør Niels Rosendahl.

Alligevel undlader Ulla Tørnæs at oplyse dette til statsministeren, der ellers har truet med bål og brand, hvis ikke hans ministre oplyser alle væsentlige økonomiske forhold. Den eneste henvisning man kan se i indberetningen fra Ulla Tørnæs er, at hendes mand er lønnet formand for selskabet.

Også selskabet Ukraine-Agro A/S er delvist ejet af Jørgen Tørnæs. Her er han medstifter og lønnet bestyrelsesformand til 60.000 kroner årligt. Men også i dette selskab er Jørgen Tørnæs aktionær og medejer. Af dokumenter fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen fremgår det, at Jørgen Tørnæs ejer aktier for 100.000 kroner.
Men heller ikke denne aktiepost har Ulla Tørnæs oplyst.

Af oplysningsskemaet, som Ulla Tørnæs har underskrevet og sendt til statsminister Anders Fogh Rasmussen, fremgår det bl.a., at ægtefæller eller samlevere også skal oplyse om deres økonomiske interesser. Det vil sige, at Jørgen Tørnæs aktier i Krasnodar-Agro og Ukraine-Agro skulle have været påført skemaet.

– Hvis man som minister skriver under på, at man gerne vil oplyse om sine og ægtefællens økonomiske forhold, ja så må man jo også forvente at det er korrekt. Er det ikke det, så har man et problem, siger lektor Jørgen Albæk Jensen fra juridisk institut på Århus Universitet til Nyhedsbrevet 3F.

Statsministeren er på ferie i denne uge. Men han bliver draget ind i sagen af Enhedslistens fødevareordfører, Per Clausen, der mener, at sagen sætter spørgsmålstegn ved, om oplysningsskemaerne giver reel information om ministrenes økonomiske interesser.

– Jeg har derfor bedt statsministeren om at svare på hvilke ministre, der reelt har givet fyldestgørende oplysninger om deres økonomiske interesser, og hvilke ministre, der kun har redegjort for et udvalg af disse, siger han.

Af oplysningsskemaet, som er underskrevet af Ulla Tørnæs og hendes mand 10. februar 2006 fremgår det tillige, at udviklingsministeren ejer for ca. 900.000 kr. aktier i diverse investeringsforeninger, og at 3 af dem investerer i henholdsvis indiske, kinesiske ogh østeuropæiske aktier.