Dansk Folkeparti igen på strandhugst i u-landshjælpen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

VK-regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, vil skære 600 mio. kr. af næste års udviklingsbistand til landene i Den 3. Verden, skriver dagbladet Børsen fredag med netsiden Altinget.dk som kilde.

Pengene skal i stedet bruges til at købe klimakreditter, så Danmark kan nå sine klimamål i Kyoto-aftalen ved at erhverve billige CO2-reduktioner i udlandet.

Dansk Folkepartis finansordfører, Kristian Thulesen Dahl, siger, at Danmark med Kyoto-protokollen har “forpligtet sig udover det rimelige”. Dansk Industri er begejstret over hans krav, og Venstremanden, Eyvind Vesselbo, som er formand for Folketingets energiudvalg, finder forslaget “interessant”.

Den konservative finansordfører, Christian Wedell-Neergaard, er derimod ikke begejstret, og SFs energiordfører finder det “helt hen i vejret” at tage penge fra u-landshjælpen. Også Det Radikale Venstre afviser forslaget totalt.

Når bl.a. de konservative er imod, skyldes det formentlig, at den konservative regeringspartner fik indsat i regeringsgrundlaget efter sidste valg, at u-landsbistanden ikke måtte falde til under 0,8 procent af bruttonationalindkomsten (BNI).

Denne bund er nu nået, og det betyder, at bistanden til næste år vil stige med netop ca. 600 mio. kr., fordi den skal holde trit med stigningen i vor samlede (BNI) år for år.

Dersom Dansk Folkeparti skulle få held til at kapre disse 600 mio. kr., vil det således være et brud på regeringsgrundlaget, da bistanden så vil falde til under 0,8 pct. af BNI i 2007 og fremefter.

Dertil kommer, at udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) allerede har lagt sin hånd på de 600 mio. kr. Hun meddelte nemlig for nylig, at u-landene selv kommer til at betale for eftergivelse af gæld til en række lande i Den 3. Verden. Gældsafbetalingerne vil blive taget fra bistanden år for år og overført til finansministeriet – og statskassen.

Det er netop disse 600 mio. kr. i 2007 og de kommende år, der så skal bruges, hvorfor bistanden reelt ikke vil stige i en årrække.

Thulesen Dahls forslag vil derfor få den konsevens, at bistanden reelt nedskæres med 600 mio. kr. i 2007. Uanset at hans parti og VK-regeringen allerede har kappet milliarder af dansk udviklingsbistand, siden Anders Fogh Rasmussen (V) blev statsminister i november 2001.