Hvordan kan handicap indtænkes i udviklingsbistand? Kræver det specialistviden? Hvad er der gode erfaringer med?
Eksempler fra arbejdet med handicap i udviklingsbistand er nu samlet på netstedet for Danidas Center for Kompetenceudvikling til inspiration og vejledning. Det er
www.danida-networks.dk/client/CursumClientViewer.aspx?CAID=181158&ChangedCourse=true
Der er en klar og selvforstærkende sammenhæng mellem fattigdom og handicap. Sammenlignet med andre indkomstgrupper er en uforholdsmæssig stor del af verdens fattigste handicappede, men ofte er de ikke tænkt ind i initiativer til udvikling, skriver udenrigsministeriet i en pressemelding mandag.
Omkring 40 millioner af de 115 millioner børn, som ikke går i skole, er handicappede. Kommer de ikke i skole, kan det globale udviklingsmål om universel uddannelse ikke opfyldes. Handicappede inkluderes sjældent i lokale og nationale beslutningsprocesser, og der er ofte begrænsede muligheder for rehabilitering.
Alt dette er dog ved at ændres hen imod en større involvering af handicappede i de beslutninger, der har konsekvenser for dem. Handicaporganisationerne i Danmark og u-landene spiller en stor rolle i denne udvikling.
Også Danida har over en årrække gjort sig erfaringer med, hvordan handicappede kan inddrages – både gennem bilaterale udviklingsprogrammer og gennem støtte til NGOer. En gennemgang af Danmarks indsats på handicapområdet sidste år viste, at Danmark er godt med, når det gælder konkrete indsatser for og med de handicappede.
Nogle af Danidas erfaringer er nu samlet i en række “Good Practice Case Stories” på netstedet for Danidas faglige netværk, hvor rådgivere og planlæggere kan søge inspiration og vejledning. Det er meningen at siderne kan udbygges, efterhånden som flere erfaringer høstes.
Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) udtaler i den anledning:
– Sammen med det øvrige Skandinavien er Danmark blandt de mest aktive lande i arbejdet med en international konvention om handicappedes rettigheder. Det er kun naturligt at arbejdet på dette principielle niveau følges op med konkrete initiativer til inddragelse af handicappede i udviklingsarbejdet og støtten til NGO arbejdet. Der er mange ressourcer at hente blandt de handicappede selv, og dem skal vi trække på i planlægningen af initiativer.
Man kan finde historierne på www.danida-networks.dk under hver sektors link til Good Practices and Tools eller gennem linket til Disability Notes på forsidens højre menu.
Yderligere information hos fuldmægtig Lis Rosenholm, tlf. 33 92 13 20.