Af Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V)
indlæg i Berlingske Tidende tirsdag
Christian Ege udtrykker 4. januar stor kritik af min støtte til Bjørn Lomborgs Copenhagen Consensus Conference i 2008 (CCC08). CCC08 har til formål at starte en omfattende debat om de største udviklingsudfordringer, som verden står overfor – og levere nye forslag til løsninger.
Christian Ege er naturligvis i sin gode ret til ikke at kunne lide Bjørn Lomborg. Men at indikere, at jeg skulle have forsøgt at nedtone omtalen af min beslutning om at yde økonomisk støtte til projektet er en stor fejltagelse.
Faktisk er jeg overordentlig glad for, at Christian Ege med sit indlæg giver mig mulighed for at forklare, hvorfor jeg er overbevist om, at vi kan få sat udviklingsbistanden højere på dagsordenen med min beslutning om at støtte CCC08.
Danmark har en lang tradition for at være et af de lande i verden, der giver mest udviklingsbistand. Faktisk forholder det sig sådan, at hvis alle andre lande gav det samme som Danmark, så ville den globale udviklingsbistand firedobles.
Men vi skal være mere end et land, som alene bryster os af at være blandt de største bidragydere. Vi skal være et af de lande, der går i spidsen for en debat om indholdet af udviklingsbistanden; om sammenhængen mellem dens mål, metoder, prioriteringer og resultater.
Den debat håber jeg, at mange vil tage del i, og jeg er sikker på, at CCC08 nok skal formå at styrke udviklingsbistandens placering på dagsordenen og brede den ud til flere end dem, der til daglig er en del af den bistandsfaglige elite.
Lige som det indenfor alle andre politikområder er vigtigt ikke kun at diskutere penge – men også mål, indhold og prioriteringer, så er det også vigtigt indenfor udviklingsbistanden.
Desværre har det i for mange år været en udbredt holdning, at så længe Danmark lå i den internationale sværvægtsklasse, når det drejer sig om størrelsen af den danske udviklingsbistand, så var der ingen, der behøvede beskæftige sig med det besværlige og komplekse indhold.
Danmark ligger fortsat i top internationalt og skal også gøre det fremover. Men vi skal have engageret flere mennesker i den indholdsmæssige debat. For faktum er – om vi vil det eller ej -, at Danmark ikke kan løse alle problemer i verden, og at vi derfor er nødt til at prioritere; at udvælge særlige danske indsatsområder.
Og her kan CCC08 levere et konstruktivt indspark til debatten.
Udover at levere indspark til den politiske debat om prioriteringer er jeg sikker på, at CCC08 med dens inddragelse af særdeles kompetente og anerkendte forskere fra hele verden nok skal formå at sætte udviklingspolitikken på dagsordenen i medierne også – og dermed bredt i den danske befolkning.
Så jeg kan berolige Christian Ege med, at den folkelige debat om udviklingsbistand ikke er i fare. Snarere tværtimod.
Indlægget stod under Opinion i Berlingske Tidende tirsdag den 10. januar 2006.
Læs også telegrammet “Øko-formand: Tørnæs forgylder ny ubrugelig Lomborg-konference”, dato 05.01.06, under Dansk bistand.